U trendu

Pogledajte mapu, najgori smo u Evropi: Sramne brojke o broju pušača u Srbiji (foto)

Dobro je poznato da pušenje duvana izaziva zavisnost, oštećuje sve organske sisteme u organizmu i povećava rizik za više od trideset bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je duvan odgovoran za smrt više od 8 miliona ljudi godišnje, od kojih je više od 7 miliona tih smrtnih slučajeva posledica direktnog korišćenja duvana, a oko 1.2 miliona posledica izloženosti nepušača duvanskom dimu.

Prema procentu dobno standardizovane prevalencije upotrebe duvana među osobama starijim od 15 godina, Srbija je zemlja s najvećom prevalencijom svakodnevnog pušenja u Evropi, (39,8%). U Srbiji je svaka treća odrasla osoba pušač.

Među zemljama sa velikim procentom konzumiranja duvana među osobama od 15 godina su Bugarska, (39%), Hrvatska (36.9%), Litvanija (37%).

Susedne zemlje u kojima se puši manje nego u Srbiji su Mađarska (31.8%), Crna Gora (31.4%) i BiH (35%).

Čak su i stanovnici zemalja poput Turske (30.7%) i Grčke (33.5%) manji konzumenti duvana, a najmanje se puši na Islandu (12%) i u Iranu (13.6%).

Mnogi su u komentarima naveli da su glavni krivci za ovako poražavajuće brojke imaju mediji, internet i ljudska priroda, glavni loši uzori su često roditelji. I pre nego stignu da zapale prvu cigaretu – deca su već okružena dimom.

Cena cigareta takođe nije visoka kao u drugim zemljama Evrope, a tu je i činjenica da smo jedna od retkih zemalja u kojima je pušenje i dalje dozvoljeno u ugostiteljskim objektima.

Istraživanja su pokazala da povećanje cene cigareta od 10 odsto smanjuje njihovu potrošnju za 7 odsto. Kod najsiromašnijih to ima mnogo veći efekat – smanjuje broj pušača za čak 11 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar