U trendu

Pogrešni razlozi da planirate bebu (1)

Imati decu je jedna od najlepših stvari u životu, ali je takođe i velika odgovornost, i nešto čemu ne treba pristupati olako. Nije da je obavezno da sve u vašem životu bude savršeno uređeno pre nego što mališan dođe na svet, ali neki razlozi za dobijanje dece su definitivno pogrešni.
1. Želite nešto novo veliko i grandiozno čime biste se zanimali. Venčanje – veličanstveno venčanje u belom, baš kao iz vaših snova – prošlo je. Medeni mesec je prošao. Polako ponovo nastupa svakodnevica, i to vam se ne dopada, želite nešto novo ogromno i uzbuđujuće. To što želite je u redu, samo ne bi trebalo pobrkati dosadu sa željom za bebom. Počnite da se bavite nekim hobijem, odaberite nešto što vam se dopada, možete i da pažljivo i detaljno osmislite dekoraciju svog stambenog prostora, ili bilo šta drugo što vam se čini dovoljno velikim (a što ipak možete da prekinete ako se umorite od toga ili poželite nešto drugo). Dete je velika obaveza, to je dovođenje na svet novog živog bića za koje ćete biti odgovorni sledećih dvadesetak godina, i u to se ne treba upuštati samo zato što u ovom trenutku ne znate šta ćete sa sobom.
2. Bojite se da možda imate problema s plodnošću. Naslušali ste se priča o onima koji očajnički žele decu, sve bi dali da dobiju bepče, a ne ide im pa im ne ide, iako se već dugo leče od steriliteta, i isprepadali ste se. Smatrate da je bolje da s pokušajima počnete što pre, po mogućnosti prekjuče, kako biste povećali šanse da ne ostanete bez dece. Greška. Svakako da nije dobra ideja odlagati u beskraj, ali ako pokušavate tako isprepadani da začnete dete, sasvim je moguće da će stres biti taj koji će vas sprečiti da ostanete u drugom stanju. Pored toga, nema stvarno pravila koliko dugo je potrebno pokušavati da bi se dete zaista i dobilo – neki pokušavaju jako dugo, nekima "uspe iz prve", a nemalom broju se desi potpuno neplanirano. Koliko brzo ćete začeti ne možete znati dok zaista ne pokušate (pokušali ranije ili kasnije), a najbolje je pokušati ne onda kad vas motiviše strah, već kad ste stvarno željni da čujete tabananje detinjih nožica po kući.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.