U trendu

Pogrešni razlozi da planirate bebu (2)

Deca su divna, vaše najveće blago, ali i nešto što vam promeni kompletan život, ne samo igračke koje možete baciti u ćošak onda kada vam dosade. Ne kažemo da morate unapred biti savršena osoba i imati idealne uslove u životu da biste bili dobar roditelj, ali postoje neki zaista pogrešni razlozi za planiranje dece.
3. Svi ostali imaju decu. Ne, neki ljudi imaju decu, što veze nema s vama. Dolazak deteta na svet promeniće vam u velikoj meri život – zauvek. Jeste li spremni? Da li vam je životna situacija takva da to dopušta? Da li ste se dogovorili s partnerom ili partnerkom kakav će raspored obaveza biti? Ne mora sve da bude cakum-pakum spremno, niti uslovi moraju biti idealni, ali ako bračni partner ne želi dete, ili oboje radite po 20 sati dnevno i nijedno ne želi da ostaje kod kuće da bi se brinulo o bebi (ne, nije dobro rešenje da dete u potpunosti prepustite baki i deki da ga podižu), ili ako se jednostavno osećate nespremno da budete roditelji, ne bi ni trebalo to da postajete. To što su vaši dobri prijatelji Žika i Jelena spremni i upravo su dobili bebu ne znači da je i s vama dvoma ista situacija.
4. Beba će popraviti sve što ne valja u vašem braku. Neće. Ako postoje veliki problemi u braku, dolazak bebe samo će ih povećati. Kao što smo već i ranije pisali, beba nije čarobni lek za vezu, a rađanje da biste, recimo, nekog zadržali uz sebe nije fer ni prema toj osobi (emotivna ucena) ni prema vama samima (kao da u vama samima nema dovoljno toga dobrog da bi neko želeo da ostane s vama – a ako neko više ne želi da bude s vama, neće to želeti ni ako dobijete bebu), a najmanje je fer prema tom bepčetu koje bi na svet došlo ne zato što je željeno, već zato što treba nekom da popravlja život. Ako u braku postoje problemi, treba raditi na njima, setiti se zašto ste se uopšte venčali… A tek onda razmišljati i o bebi.
5. Roditelji vas pritiskaju. Kad će unuče? Ima roditelja koji vas to zapitkuju još i pre nego što ste u vezi, čim ste u vezi zapitkuju još i češće, govore kako žele unučiće pre nego što budu previše stari, ako ste se venčali, postaju još nestrpljiviji… Hej, o čijem životu ovde govorimo? To što vaši (ili roditelji voljene osobe) žarko žele da se igraju s unučetom ne znači da ste vi obavezni da im to unuče smesta isporučite. Vi ipak treba da živite sopstveni život, i da dobijete decu onda kada ih vi želite i kada ste spremni da se brinete o njima. Roditelje saslušajte, a zatim ih mirno podsetite da se radi o vašem životu. I da će, onda kad do trudnoće dođe, oni biti prvi koji će saznati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.