U trendu

Pokazivati moć kašnjenjem

Zašto ljudi kasne? Postoji više mogućih razloga, a nekada dodatni problem pravi to što neko nije svestan zbog čega konstantno kasni. Jedan od mogućih razloga za kašnjenje je nesvesna želja da se time pokaže "ko je glavni".
To se nekad dešava na poslu, kada šef konstantno kasni na sastanak s podređenima; pokazuje im ko je glavni time što ih sve prinudi da čekaju. Dešava se i u prijateljstvu, među partnerima, može i dete da kasni kada se dogovori da se negde nađe s mamom ili tatom (naravno da neće to uvek biti razlog, dete je moglo i da se zaigra ili nešto slično, ali dečje kašnjenje može da bude i način da testira dokle sme da ide, da pokuša da se izbori za prevlast – a može i roditelj da kasni ako oseća da mu autoritet nije dovoljno jak i da tako pokušava da natera dete na neku vrstu poslušnosti)… Prijateljima hoćemo da pokažemo da smo važni i puni obaveza i svi nas traže, pa, eto, ne stižemo na vreme, nekada i partnerima pokazujemo to isto ili pokušavamo da ih postavimo u podređen položaj.
Jedno je pomisliti: "Ona mi je dobra prijateljica, znamo se sto godina, neće mi zameriti ako zakasnim dva minuta", nešto je sasvim drugo ići sa stavom: "Ja imam više obaveza od nje, ona to zna i čekaće me" – ovo drugo je već omalovažavanje i znak da kašnjenjem zapravo pokušavate da toj osobi pokažete "gde joj je mesto". Ukoliko mislite da bi to mogao biti razlog zbog kojeg kasnite (bez obzira na to da li se radi o poslovnim, prijateljskim, ljubavnim, roditeljskim ili nekim drugim odnosima), razmislite zbog čega ste toliko nesigurni da na takav način morate da pokazujete da ste glavni i postoji li neki drugi način da to pokažete (ako uopšte treba da pokazujete), i koji bi bio efikasniji način da rešite problem koji imate s tom osobom ili osobama (kašnjenje samo nervira ljude, time ništa stvarno ne postižete).
Šta ako neko vama drag stalno kasni? Jedno rešenje je ne sačekati, to može tu osobu vremenom da oduči od kašnjenja, ali je i vođenje neke vrste rata oko toga ko je glavni. Nežnije rešenje bilo bi reći nešto kao: "Kad zakasniš 20 minuta, a to se često dešava, osećam se kao građanin drugog reda. Sigurna sam da ne želiš da se tako osećam. Možemo li da se sledećeg puta dogovorimo za neko vreme kada oboje možemo da stignemo bez kašnjenja?". Ni ovo neće odmah dati rezultate, ali bi vremenom moglo da deluje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.