U trendu

Pomeranje sata i te kako utiče na zdravlje ljudi: Evo šta se mnogima dogodi dan kasnije

Uskoro ćemo pomeriti kazaljke unapred, što znači da ćemo u noći između subote i nedelje spavati sat manje. Ova promena uvođenja letnjeg računanja vremena može da utiče na naše telo, a prilagođavanje na nove uslove može da potraje i do nekoliko nedelja.

Istraživanja su pokazala da pomeranje sata unapred ili unazad može izazvati neke zdravstvene probleme jer remeti naše prirodne cikluse spavanja. Ovo može uticati na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Prema rečima doktorke Ivane Stefanović, nekada se mislilo da to ne utiče na organizam već da su se promene koje su neki primećivali dešavale iz nekih drugih razloga.

Zabrinjavajući rezultati

Neki su osetljiviji na ove promene, posebno adolescenti i deca, jer će propustiti jedan sat sna, što može rezultirati nervozom i smanjenjem kognitivnih funkcija. Kardiovaskularni pacijenti takođe treba da budu posebno oprezni jer nedostatak sna može povećati stres i rizik od srčanih problema.

„Kardiovaskularni pacijenti su u većem riziku. Stres nastaje zbog nedostatka sna ako poštujete vreme, a ne kako ste navikli da spavate. Kažu da tog ponedeljka nakon promene vremena ima više srčanih udara nego obično, kao i kada pređemo na zimsko računanje vremena, da će oni biti manji nego inače“, tvrdi dr Stefanović za RTS.

Prema rečima stručnjaka, važno je da slušate svoje telo i spavate kada osetite potrebu, bez obzira na vremenske promene. Ako se osećamo umorno ili usporeno, trebalo bi da dozvolimo sebi da se odmorimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar