U trendu

Pomodarstvo ili iskrena zahvalnost: (Pre)skupi pokloni učiteljicama za kraj godine (foto)

Generacijama školarci učiteljici ili razrednom starešini donose poklone za rastanak na kraju školske godine – nekada su to bili crteži, vaze i sitnice za uspomenu, a danas vaučeri za kozmetiku ili odeću, skup nakit, pa čak i putovanja.

Otac koji se na Tviteru požalio da mu jedno dete za poklon za učiteljicu daje 400, a drugo 1.000 dinara, podstakao je lavinu duhovitih komentara, ali i raspravu o vrednosti poklona, kao i o tome da li bi sa ovom praksom roditelji trebalo da prestanu.

Neke učiteljice kažu da su skupoceni pokloni ipak izuzetak, ne pravilo.

Povod nije samo kraj školske godine.

Učiteljica Vera Stojšić Gašparovski kaže za BBC na srpskom da većina njenih koleginica ne dobija skupe poklone.

Ova učiteljica u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici prethodnih godina najčešće je na poklon dobijala parfeme ili sitnice za uspomenu.

„Meni su kupovali poklone samo posle četvrtog razreda, kad odlaze. To su bile knjige, marame ili neki jeftiniji satovi“, objašnjava ona.

„Roditelji kupuju poklone naspram sebe, tako da sve zavisi od generacije. Jeste se kod nas sve izokrenulo, ali i dalje je ta kupovina u skladu sa nekim dobrim ukusom“, navodi Gašparovski.

Da može i tako pokazuju primeri drugih roditelja.

Roditelji osuđuju praksu kupovine skupocenih poklona.

Često se bes i nezadovoljstvo ispoljavaju u Vajber grupama.

Pojedini u tome ne vide ništa loše…

Daruje se ne samo u školi, već i u obdaništu.

Ipak, kupovina poklona vaspitačicama relativno je nov običaj. Pojedini roditelji završetak predškolskog nazivaju malom maturom i za tu priliku angažuju fotografe i frizere.

Sociolog Ratko Božović za BBC kaže da su za iskazivanje osećanja sasvim dovoljne i sitnice.

„To važi i u partnerskim odnosima i u školi“, kaže on.

Ipak, navodi, u srpskom društvu je poremećen sistem vrednosti.

„Postradale su škola i porodica, odnosno dobrota i vrlina. Dominantne su ne-vrednosti. Korupcija je postala način ophođenja, otuda pokloni u kojima nema ni etike, ni estetike“, kaže Božović.

(BBC na srpskom)

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    … i zubarki… i zubarki poklon… da ne ostaneš bez zuba: korupcio, majko, na tebe se oslanjamo u svakoj prilici i neprilici!- uči me učo… dok je vrijeme

Napišite komentar