U trendu

Ponekad vam se desi da pričate sami sa sobom? Niste jedini, a evo i šta to znači

Svako od nas ponekad „porazgovara“ sa sobom, onako naglas, često nesvesno

Psiholozi su sproveli studiju u kojoj objašnjavaju kako razgovori sa sobom mogu da budu korisni. Naime, i najpametniji ljudi na planeti su redovno pričali sami sa sobom.

Kada i ako razgovarate sami sa sobom, tada pokazujete samopouzdanje i svest o tome da možete da računate na sebe.

Šta se dešava kada vodimo ove razgovore saznajte u nastavku,

Tokom jednog eksperimenta, psiholozi su zamolili 20 dobrovoljaca da odu u supermarket i naveli im šta treba da kupe. U prvom delu eksperimenta učesnici su bili dužni da zadatak obave u tišini, dok su u drugom delu ponavljali naglas šta treba da kupe. Grupa ispitanika koja je naglas ponavljala, zapamtila je više proizvoda.

Stručnjaci ističu da je ova metoda funkcionalna samo u slučaju predmeta koji su nam poznati od ranije. Ukoliko se ponavlja nešto što ne može da se vizualizuje, može doći do zabune.

Ukoliko razgovarate naglas sami sa sobom, pomažete u organizovanju zbrkanih misli. Naglas izgovoreni problemi i diskusija o njima, u velikoj meri mogu smiriti živce. Na taj način, smatraju psiholozi, lakše se razjašnjavaju problematične situacije u životu.

Lista ciljeva, kao i njihovo ostvarenje mogu predstavljati težak izazov. Ukoliko ih tiho ponavljate, učinićete proces ka ostvarenju lakšim, a problemi koji vam se ukažu na putu, neće vas zateći. Psiholozi ističu da se ponavljanjem na glas, bolje koncentrišemo na cilj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar