Ponovo traže radnike: Plata od 8.000 do 10.000 evra, zainteresovani?

Australija ponovo postaje obećana zemlja za stanovnike Balkana, posebno za one koji u svojim rukama imaju inženjersku ili diplomu medicine, pošto su, na osnovu spiska objavljenog na australijskom sajtu za viziranje, baš ovo deficitarna zanimanja za koje traže radnike za čiju su angažman spremni da plate čak 10.000 evra.

Pored zemalja srednje Evrope, koje su najčešće destinacije u koje Srbi odlaze „trbuhom za kruhom“, kao i okolnih primorskih zemalja koje su rezervisane za sezonske poslove, Australija se vratila na mapu i postala zemlja privlačna za srpske radnike, jer zbog ubrzanog razvoja ekonomije opet vapi za novim radnicima.

Odlazak na ovaj daleki kontinent bi najviše mogao da se isplati doktorima, stomatolozima i inženjerima, jer su kandidati sa ovom stručnom spremom najpotrebniji Australiji, a plate su im od 10.000 evra, koliko primaju lekari i stomatolozi, odnosno 8.000 evra mesečno koliko zarađuju inženjeri.

Medicinari najpotrebniji

Srpski radnici koji u svojim rukama poseduju neku od diploma medicinske škole moći će da pronađu radno mesto za sebe, budući da je Australijancima potrebno svo medicinsko osoblje: od pomoćnih medicinskih sestara, pa do kardiovaskularnih hirurga.

Na osnovu podataka dostupnih na australijskom sajtu za viziranje, Medicinskom odboru Australije preko su potrebne medicinske sestre sa užim oblastima specijalizacije, odnosno geronotološke sestre, pedijatrijske sestre, medicinske sestre angažovane u Hitnoj pomoći, kao i one koje rade osobama ometenim u razvoju. Pored toga, neophodni su im i radnici sa diplomom medicinskog tehničara koji bi radio na odeljenjima psihijatrije i ortopedije.

Pored medicinskih sestara, šansu za radnim mestom imaće i radiolozi, radiološki tehničari, fizijatri, logopedi i fizioterapeuti.

Ne bi li održala rast i razvoj svoje privrede, Australija vapi za kvalifikovanim radnicima, te su se na njenoj listi deficitarnih zanimanja našla i zanimanja iz oblasti medicine koja zahtevaju posedovanje fakultetske diplome.

Naime, lekari sa specijalizacijom iz neke od grana medicine preko su potrebni „zemlji kengura“, te je ovo šansa za sve oftamologe, kliničke hematologe, urologe, reumatologe, specijaliste za tropske bolesti, hirurge, kardiovaskularne hirurge, ortopede i onkologe.

Stomatolozi takođe spadaju u grupu deficitarnih zanimanja, te stomatolozi, protetičari, detalni higijeničari i zubni tehničari će takođe imati dobre šanse za posao.

Šansa za inženjere svih profila

Pored velikog broja medicinskih radnika, u Australiji posao mogu naći i ljudi diplomama tehničkih struka.

Inženjeri svih profila preko su potrebni Australiji, a posebno je inženjeri saobraćaja jer je saobraćaj jedna od grana privrede koja se konstantno razvija zbog razvoja tehnologije na ovom južnom kontinentu. Zbog sve veće gustine australijskih gradova, ispravni i korisni putevi postaju sve bitiniji za život, te eksperti koji umeju da primene svoje znanje i reše saobraćaja potrebni su ovoj zemlji.

Ne bi li ispratili trend stvaranja novih gradova, Australijanci traže građevinske inženjere.

Menadžeri, arhitekte, hemijski inženjeri, geometri, inženjeri transporta, biohemije i inženjeri elektrotehnike takođe su deficitarna zanimanja u ovoj zemlji.

Sve što treba da znate pre nego što odete u Australiju

Kako bi pronašli posao u Australiji neophono je da se važe zanimanje bude na listi deficitarnih zanimanja, nakon čega možete stupiti u kontakt sa poslodavcima koji će pomoći da proces viziranja bude olakšan.

Najplaćeniji su lekari i stomatolozi
Potrebno da je vas sponzoriše poslodavac, ili da imate ponudu australijske vlade, uz prisustvo vašeg zanimanja na nekoj od lista i ispunjavanje drugih uslova, kao što su godine starosti, na primer. Privremena radna viza obično podrazumeva angažovanje na period od maksimalno četiri godine.

Za iseljeničke vize nije vam potrebna ponuda i garancija poslodavca, ali jeste određen broj poena na testu, odnosno specifičan skup ličnih kvaliteta i kvalifikacija potrebnih australijskom tržištu.

(A.Milutinović, Blic)

1 komentar
  1. Avetni Todor

    Prestanite da lazete ljude! Prvo Kurir a sad Vi… Za drzavni posao moras imati „permanent resident “ vizu! Radna viza Vas ne zaposljava u drzavne institucije vec u privatne. Za rad u medicini mora se ovde steci kvalifikacija kao i u mnogim drugim granama. Jedan term (3 meseca) ucenja engleskog jezika moze kostati i do 5.000$$$ Drugo ne nasedajte na pricu o visokoj plati .Porez i stanarina ce Vas kostati najmanuje 60% od zaradjenog. Prosecna plata u NSW je 75.000$ ali 70% populacije radi za 50.000$!!! Hrana je uzasno skupa a kvalitet katastrofalan. Sistem je ovde napravljen da vam uzme sve zaradjeno. Zivim u Sidneju i za Vasu informaciju 20 kilometara od centra cena jednosobnih stanova kosta i do milion dolara. Garsonjera nedeljno za iznajmljivanje kosta 600$. Naravno da ima i jeftinijih lokacija ,ali ako Vam nije problem da provedete 2 sata putujuci u jednom pravcu pa jos 12 sati raditi,dobro dosli!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike