U trendu

Popili ste kasno kafu i ne možete da zaspite? Rešenje je u ovome!

Kafa je napitak bez kojeg mnogi od nas ne mogu da zasmile dan. Nekima je neophodna čim se probude, dok drugi vole da ispijaju velike količine u toku dana.

Međutim, koefin utiče na naš organizam na različite načine. Previsok nivo, kao i njegovo kasnije smanjivanje, mogu da dovedu do razdražljivosti, kao i do visokog nivoa energije, ali i do promene u radu srca.

Isto tako, može da se dogodi da vam prevelika količina kofeina poremeti spavanje. Kako biste rešili problem nesanice koju izaziva kofein, možete da isprobate jedan trik, za koji su istraživanja potvrdila da zaista deluje.

Prema Majklu Brusu, kliničkom psihologu i sertifikovanom specijalisti za spavanje, kofein se u organizmu zadržava 6 do 8 sati, pre nego što počne da se rastvara. To znači da, ako prestanete da ga pijete u 15 časova, samo 50 odstro kofeina će biti neutralisano do 23 časa. Brus savetuje da poslednju kafu u toku dana popijete rano popodne.

Na jednoj diskusiji, Brus je izneo i dokaze da, ako već pijete kafu u kasnijim popodnevnim i večernjim satima, pa vam to izazove nesanicu, možete da pojedete jedan brokoli i rešite problem.

Prema studiji iz 2007. čiji rezultati su objavljeni u časopisu Current Drug Metabolism, brokoli podstiče stvaranje enzima citokroma P450 u jetri, koji regulišu nivo kofeina u organizmu. Istraživanje pojeli su 500 grama brokolija i 100 miligrama kofeina u obliku tableta, što je približna količina koja se nalazi u šoljici kafe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar