U trendu

Porodica se šokirala kada je saznala kome je preminula žena ostavila tri miliona evra

Starija žena iz Austrije koja je zadnjih godina života patila od demencije uspela je da nakon smrti šokira svoju porodicu; ostavivši u testamentu sve što je imala svom majstoru.

Starija je žena, kako piše austrijski Kronen Zeitung, bila je „teška“ nekoliko miliona evra, a čini se da rodbina od toga neće videti ni centa… Ona je, naime, bez njihovog znanja nekoliko meseci pre smrti svog majstora navela i kao kontakt osobu u hitnim medicinskim slučajevima, što će porodici sigurno dodatno otežati pokušaj da na sudu dokažu da joj je on bio ‘samo vodoinstalater’. Inače je brigu o finanwijama vodio njen suprug koji je, nakon više od 50 godina braka, 2018. preminuo, a kako par nije imao dece, ostala je potpuno sama.

Godinu dana kasnije, spomenuti majstor/vodoinstalater počeo je da u njenoj kući obavlja razne sitne poslove i popravke i tako se zbližio s usamljenom ženom; i to toliko da je nakon nekog vremena ugovorom o poklonu na njega prepisala svu zemlju i nekretnine koje je posedovala, te mu kao jedinom nasledniku u testamentu obećala i ostatak svog bogatstva.

“Nikada ne bih pomislio da je tako lako dobiti nečije nasledstvo, a da ni nisi deo porodice”, požalio se ženin nećak Kristijan T. “Reč je o bogatstvu vrednom više od tri miliona evra.” Ipak, teško da će s tim argumentom išta na sudu postići jer je, kako kažu pravni stručnjaci, sve ‘čisto’ i legalno, prenosi Večernji.

“Ova je procedura potpuno legalna”, rekao je Lorenc Kiršner, advokat specijalizovan za ostavinska pitanja. Sve dok nema krivičnog dela prevare, prisile ili obmane, rodbina, ističe, ništa ne može da uradi.A prema njemu, neće im puno pomoći ni činjenica da je žena bolovala od demencije, što verovatno nije dovoljno da se njen testament proglasi ništavim.

“Da bi on bio valjan, dovoljno je da je pokojnik u trenutku sastavljanja testamenta psihički bio na nivou deteta od 12 do 14 godina”, objasnio je. Čini se tako, dodaje Kiršner, da će sve što je posedovala ipak pripasti majstoru/vodoinstalateru – uključujući i porodične fotografije. Pa kome pravo, kome krivo…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)