„Poslat od Boga“: Jedno staro muško ime nosi predivno značenje

Jedno staro ime koje opet postaje popularnije.

Ukoliko uskoro očekujete da se ostvarite kao roditelji i znate kog pola vam je beba, sigurno već razmišljate o imenu. Ako će se u vašu porodicu useliti jedan mali dečak, predlažemo vam ime Damjan.

Poreklo imena Damjan

Ovo muško ime je poreklom iz starogrčkog jezika, i smatra se da potiče od reči tj od grčkog imena „Damianos“, a koje pak potiče od imenice „Damao“, u „bukvalnom“ značenju – pobednik; ukrotitelj; ili u glagolskoj formi – krotiti; pripitomiti; ukrotiti.

Sa druge strane, postoji i hipoteza o poreklu imena Damjan iz sanskrita (obrednog jezika koji se koristi u Nepalu i u Indiji, tj u religijama – budizmu; hinduizmu i judaizmu), a od reči „dam“ što ima značenje – darovati; dati; davati; davanje.

Značenje imena Damjan

U hrišćanstvu, ime Damjan se vezuje za svece – Kozmu i Damjana, pa može i imati „preneseno“ značenje – „sveti“; „Onaj koji je svetac“; „onaj koji je pomagač ljudima poslat od Boga“.

Međutim, ako se uzme u obzir prethodno pomenuto poreklo imena Damjan, značenje je – „onaj koji daje“; „onaj koji je nesebičan“; „onaj koji je plemenit“; „muškarac koji je ukrotitelj“; ili pak „onaj koji je sposoban da nekoga pripitomi“; „blaga osoba“; „pitom i miroljubiv čovek“, piše Yumama.

Nadimci i izvedena imena od imena Damjan

Najčešći nadimci koji se vezuju za ovo ime su Dača i Daki, a izvedena imena su brojna, a najčešća su: Damijan; Damljan; Damnjan; Damjao; Demijan; Demijano; Demjan, ali i neke ženske forme kao što su: Damjanka; Damnjana; Damijana ili Demijana i Demi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.