U trendu

Posle ovoga više nikada nećete ući u kuću obuveni: Evo šta ste sve uneli na svojim đonovima

Najnovija studija dokazala je da u kuću definitivno ne treba da ulazimo obuveni zbog rizika od širenja prljavštine.

Kako bismo vas ubedili da se izujete pre nego što uđete u stan donosimo vam nekoliko činjenica o bakterijama i prljavštini koju nosimo na našim cipelama svakog dana.

Đonovi cipela puni su mikroba

Samo razmislite kuda ste sve prošli u vašim cipelama. Kroz ulice, javni prevoz, kafić, restoran,toalet, kancelariju i opet nazad kući. To je mnogo mesta po kojima ste gazili. Sva ta mesta sadrže brojne druge mikrobe koji su mnogo više od peska i prašine.

Jedna studija je vršila analizu bakterija na đonovima i pronašla čak 421.000 bakterija, a čak 3 hiljade bakterija je živelo unutar cipele, a sve one su fekalnog porekla, što znači da su đonovi prljaviji od daske za wc.

Javni toaleti ili one koje koristi veći broj ljudi su glavni izvor zaraze i gde se množi mnoštvo bakterija.

Mikrobi nisu sve, pazite se opasnih hemikalija

I kao da nam nabrojani mikrobi nisu dovoljni, ne možemo da ne pomenemo hemikalije koje se nalaze na ulicama. Svakoga dana ne samo što gazite po prljavim ulicama već i po štetnim toksinima i hemikalijama koje potiču od pumpi, automobila, cigareta… Neke od ovih hemikalija mogu da budu i kancerogenog porekla, upozorili su naučnici.

Ukoliko pre ulaska u kuću ne izuvate cipele povećavate šansu da vam se mikrobi rašire po stanu za 90 odsto. Nije reč o paranoji, znamo da treba da kreiramo antitela u organizmu i da ne treba da živimo u apoteci, ali ipak treba da pazite šta unosite u svoj dom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar