U trendu

Posledice mogu biti fatalne: Decu i ljubimce nikad ne ostavljajte u autu, evo koliko je potrebno da se vozilo pregreje na suncu

Ljudima zna da se dogodi da u automobilima zaborave decu i ljubimce, a posledice mogu biti fatalne, naročito ako su napolju paklene vrućine.

Iz Amerike najčešće stižu užasne vesti o deci koja su nastradala jer su ih roditelji zaboravili u automobilu, a nedavno je u Sloveniji dete tako preminulo u vozilu.

Porast temperature u automobilu

Izgleda da nikada neće biti dovoljno ponavljati – ako je automobil parkiran na suncu s spoljnom temperaturom od samo 24 stepeno Celzijusa, temperatura u vozilu (sa zatvorenim prozorima) može dostići 38 stepeni za samo 10 minuta. Ako automobil stoji na suncu 30 minuta, temperatura će porasti na 50 stepeni.

Na delovima unutrašnjosti vozila, koji su direktno na suncu, posle nekog vremena temperatura može dostići neverovatnih 80 stepeni. Zato je jasno da automobil na suncu nije mesto gde treba ostavljati decu ili životinje, čak i ako mislite da to radite samo na kratko.

Opasnost za život

Zbog slabije mogućnosti termoregulacije dečjeg tijela, telo deteta se zagreva tri do pet puta brže od tela odrasle osobe.

Visoka spoljna temperatura u veoma kratkom vremenu može dovesti do povećanja telesne temperature i toplotnog udara kod dece. Samo 15 minuta boravka u pregrejanom automobilu može prouzrokovati oštećenje mozga i bubrega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)