U trendu

Postoje reči koje britanska kraljevska porodica nikada ne koristi, iznenadićete se koje su

Složena pravila ponašanja visoke engleske klase nije lako pohvatati, najviše zbog činjenice da se po tom pitanju malo što promenilo još od razdoblja „Downton Abbeyja“ ili „Gosford parka“. Gledaocima su serija i film postali svojevrsni prozor u svet u kojem odnosi među članovi bogataških porodica i ophođenje prema onima čiji je status ispod njihovog, liči na složene korake skoro zaboravljenog plesa.

Zato nije teško zamisliti kako su pravila ponašanja u kraljevskoj porodici komplikovanija od onih koja važe za englesku visoku klasu. Postoje, naime, reči koje oni nikad neće izgovoriti pred drugima. O čemu se radi, objasnila je britanska socijalna antropološkinja Kejt Foks: za neke nikad ne biste očekivali da bi mogle da budu na spisku zabranjenih.

Na prvom mestu reči koje nikad nećete čuti od člana britanske kraljevske porodice nalazi se „Pardon“.

Zašto? Smatra se da oni ne bi trebalo da se izvinjavaju. Ako se i dogodi situacija u kojoj bi „tu“ reč trebalo upotrebiti, iskoristi se sinonim. Nešto što zvuči poput izvinjenja – ali to, svakako , nije. U tu svrhu radije koriste kimanje glavom i osmeh. Za očekivati je da se u kraljevskoj porodici reč „toalet“ neće izgovara glasno. Najpre, u njihovoj pratnji uvek postoji osoba koja će efikasno i tiho rešiti problem, premda su takve situacije vrlo, vrlo retke. Drugi razlog je činjenica da je ta reč francuskog porekla.

Zbog istog razloga, član britanske kraljevske porodice preko usta neće prevaliti reč „parfem“. Oni koriste „mirise“, a Francuzi imaju „parfeme“. Nema šanse da će izgovoriti reč „otmen“. Veruje se da prvo pravilo otmenosti glasi – nikad druge ili sebe ne nazivati otmenim. „Umesto toga koristi se reč pametan“, kaže Kejt Foks, a prenosi Gloria.

Poznato je da se unutar palate ili velikaškog dvorca nalazi mnogo soba s antikvarnim, tapeciranim nameštajem koje kao da pozivaju na opuštanje, ali termin „lounge“ odnosno dnevni boravak nikad neće izreći. Radije koriste formalnu reč „salon“, a ako pažljivije pogledate, tamo baš i nema otmenih verzija kauča čija je svrha pružiti maksimalnu udobnost prilikom dnevnog odmora. Ako se članovi kraljevske porodice odmaraju tokom dana čine to u privatnim odajama, nikad u salonu – koliko god ih imali.

Na formalnim večerama u britanskoj kraljevskoj porodici teško da će iko pitati šta je za desert? Zašto? Zato što na otmeno ispisanom jelovniku ispred svakog mesta za stolom, piše šta će se jesti. Drugi razlog je taj da ne koriste (francusku) reč „desert“. Umesto nje draži im je termin „puding“. Njima on označava desert, dok običnim ljudima isti pojam znači kremastu poslasticu. Nađete li se za njihovim stolom, ne pitajte ih za desert, zaključuje Kejt Foks.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.