U trendu

Poštovala četiri jednostavna pravila i uspela da uštedi više od 25 hiljada evra za godinu dana

Britanka Džesika Barkli uspela je da za godinu dana uštedi više do 25 hiljada evra poštujući samo četiri jednostavna pravila.

Berkli, 35-godišnjakinja iz Njuburija, je u poslednjih nekoliko godina potrošila ušteđevinu koju je imala, dok je bila na porodiljskom odsustvu, ali i zahvaljujući rastu životnih troškova tokom pandemije covida-19. Ova majka jednog deteta odlučila je da u januaru 2022. krene s intenzivnom štednjom i opisala je kako je uspela da ponovo stane na noge, prenosi Nova.rs.

Njena metoda štednje bila je izazov koji isključuje nepotrebnu potrošnju, a Džesika i njezin partner sledili su četiri stroga pravila kad je u pitanju novac.

Evo koja su to pravila:

Stvari koje morate kupiti nove

To su stvari poput hrane, higijenskih potrepština ili nečega što će se uskoro raspasti i potrošiti.

„Većina stavki je bila prilično očigledna – naravno da ću kupiti pastu za zube – ali vežba kreiranja liste nam je otvorila oči i naterala nas da razmislimo o tome šta nam je zaista potrebno i da li je bilo stvari u našim životima koje smo videli kao osnovne, a jednostavno nisu“, kaže Barkli.

Stvari koje možete naći u second handovima

Porodica je uglavnom tražila samo potrošne stvari, ali su kupili i jedan ili dva predmeta za kuću.

Stvari koje ne morate kupiti

Strogo „ne“ za porodicu bile su nepotrebne kupovine poput nove odeće za svadbe ili potpuno novog nameštaja.

„To je lista stvari za koje sam znala da ću pokušati samu sebe da uverim da su neophodne tokom godine, a zaista nisu“, govori Barkli.

Recimo, pravila je ručno rađene čestitke za rođendane, a nameštaj je prepravljan kod kuće ako mu je bilo potrebno osveženje.

Siva zona

Ipak su ostavili mesta za nepredviđene troškove, kada se nešto pokvari, npr., ali su i dalje tražili način da prođu što jeftinije.

Džesika i njen suprug su tako uspeli da uštede neverovatnih 24.000 funti tokom godine, što je oko 27.400 evra – a ostajalo bi im u proseku 2.300 evra mesečno.

„Zaista sam uživala u izazovu. Naterao me je da drugačije razmišljam o tome šta i zašto kupujem i trošim. Budite spremni da naučite neke strašne istine o sebi“, poručila je Barkli nakon svega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.