U trendu

Pokrenut nov način potrage za vanzemaljcima (video)

Američka svemirska agencija NASA pokrenula je nov način potrage za vanzemaljcima, sada traže tragove tehnologije koja nije sa Zemlje.

Čudne naprave u svemiru, poput neobičnih solarnih panela, rojeva satelita, megagrađevina ili hemikalija koji ne bi mogli da budu napravljeni zemaljskom tehnologijom, trag su preko koga NASA želi da utvrdi postojanje vanzemaljaca, piše „Dejli star“.

Nova inicijativa NASA želi da otkrije takozvane „tehnopotpise“, odnosno naučne dokaze nekadašnje i sadašnje tehnologije koja može da potiče sa neke druge planete.

„Projekat potrage za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) oduvek se suočavao sa izazovom gde da traži. U koju zvezdu da uperi teleskop kako bi tražio signal. Sada znamo gde da tražimo. Imamo na hiljade egzoplaneta, uključujući i one koje su u nastanjivoj zoni oko svoje zvezde i u kojima se može formirati život. Igra se promenila“, kazao je astronom Adam Frank, profesor na Univerzitetu Ročester.

Stručnjaci posebno ukazuju na planetu Proksima B, nekadašnju zvezdu koja je sada ugašena, a koja po svojim karakteristikama nalikuje Zemlji, ali ima dve strane na kojima je stalno dan ili noć.

„Ukoliko civilizacija na toj planeti želi da osvetli ili zagreje noćnu stranu, mogla bi da postavi fotosenzitivne ćelije na stranu na kojoj je stalno dan i da prenosi električnu energiju tamo gde je noć“, naveo je primer dr Ejvi Leb sa Harvard univerziteta.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.