U trendu

Povremeno sedenje na podu je izuzetno dobro, evo i zašto

Sedenje na podu u Japanu je tradicionalni način sedenja i to nije slučajno. Sedenje na nogama i vrhovima stopala na podu smatra se jednim od najboljih položaja jer pomaže u održavanju pravilnog držanja karlice.

Na ovo nije ostao imun ni TikTok, pa je na mrežama najnoviji trend #floortime dostigao neverovatnih 19 miliona pregleda. I ovde se sugeriše da bi sedenje na podu moglo poboljšati držanje, pa čak i produžiti životni vek. Poznato je, naime, da višesatno sedenje dovodi do ukočenosti zglobova, bolova u leđima i povećanog rizika za određene bolesti, pa čak i kraćeg životnog veka.

Sedelački način života uzima svoj danak

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da četiri do pet miliona ljudi umire prerano svake godine zbog sedelačkog načina života. Pa bi tako češće ustajanje i više vremena na podu moglo da umanji negativne pojave sedenja na stolici ili kauču.

Matthew Cavanaugh, kiropraktičar u Louisiani čija je specijalizacija lečenje bolova u leđima i vratu, izjavio je da sedenje na podu aktivira mišiće trupa i leđa koji se ne koriste dok sedite na stolici, prenosi Health.com.

Čak vremenom može smanjiti bol u vratu, ramenima i karlici. Takođe, ako to činite redovno, poboljšaćete svoje držanje, fleksibilnost i ojačati mišiće trupa.

“Sedenje na podu pomaže da se ne pogrbimo, jer se donji dio leđa prirodno lagano isteže, a to sprečava bolove koji nastaju sedenjem u nepravilnom položaju. Osim toga, sedenje na podu zahteva istezanje i drugih mišića kako bi vam bilo udobno, a to može povećati fleksibilnost. Takođe ćete primetiti da imate veći raspon pokreta i trpite manje bolova”, kaže Cavanaugh.

Čak i ležanje na podu ima svoje prednosti – pomaže u poboljšanju držanja dopuštajući karlici da se dekompresuje i oslobodi napetosti, te povećava fleksibilnosti u kukovima, donjem delu leđa i zglobovima.

Koji je položaj dobar, a koji treba izbegavati?

O sedenju na podu nema zvaničnih naučnih istraživanja, mada postoje istraživanja koja su pokazala da što ste spretniji u sedanju na pod iz stojećeg položaja i ustajanju s poda bez pridržavanja rukama, to imate više šansi da ćete duže živeti. A što više sedite na podu, lakše će vam biti da ustanete. Važno je da znate da nije baš svako sedenje na podu garant zdravlja i dugovečnosti.

Sedenje na nogama i vrhovima stopala na podu, tradicionalni način sedenja u Japanu koji se ponekad naziva i ‘seiza position‘, smatra se jednim od najboljih položaja jer pomaže u održavanju pravilnog položaja karlice.

Ali, nije svako sedenje na podu dobro, pa tako i ono može dovesti do bolova u leđima i vratu, pogotovo ako sedite u uvijenom položaju. Takođe, ako jednu nogu uvučete ispod druge možete opteretiti donji deo leđa. Onda je bolje da se leđima oslonite na zid da se ne biste pogrbili.

„Koristite zid kao oslonac, tako će se karlica osloboditi napetosti, a ovaj položaj može poboljšati i probavu. Noge ispružite ili prekrstite“, kaže kiropraktičar, a prenosi živim.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.