U trendu

Poznati psiholog upozorava: Ovo bi mogli biti prvi znakovi demencije

Demencija je bolest koja uzrokuje propadanje mozga i s vremenom može dovesti do problema s pamćenjem, ponašanjem, pa čak i kretanjem.

Mnogi od nas svesni su dobro poznatih simptoma demencije, kao što su gubitak pamćenja, smanjena brzina razmišljanja i poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka. Međutim, postoje i neki manje poznati znakovi koji bi mogli biti rani indikator stanja.

Dr. Byron Creese, predavač psihologije na Univerzitetu Brunel u Londonu, istraživao je širi spektar simptoma demencije.

„Važno je paziti na promene u ponašanju, kao što su uznemirenost, agresija, promene raspoloženja, teskoba, socijalno povlačenje i promene u ponašanju kojih pre nije bilo“, istakao je u razgovoru za Express, a prenosi index.hr.

Tvrdi kako postoje dokazi da bi kod nekih ljudi upravo ti simptomi mogli biti prvi znakovi Alzheimerove bolesti.

„Kad se ovakvi simptomi pojave uz probleme s pamćenjem i razmišljanjem, čini se da ukazuju na najveći rizik od demencije u poređenju sa samim problemima koji se odnose na pamćenje i razmišljanje“, napominje profesor Creese.

Prema Društvu za Alzheimerovu bolest, ovi će simptomi se pogoršati kako demencija bude napredovala. Takođe, demencija može da utiče na sam karakter i navike pacijenta, što može dovesti do promena u ponašanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar