Poznato koliko dugo sme da se žvaće žvaka: U jednom slučaju je nikako ne smete koristiti

Iako žvakaće gume bez šećera mogu smanjiti rizik od karijesa i pomoći u jačanju mišića lica, predugo žvakanje može biti štetno. Preporuka ortodonta Kaleda Kasema je da žvakaću gumu žvaćemo najduže 15 minuta.

“Žvakanjem se proizvodi pljuvačka koja čisti zaostale komadiće hrane i eliminiše kiselost. Time smanjujemo mogućnost nastanka karijesa. Ali ako žvakaću gumu žvaćemo duže vreme, gleđ počinje da se troši, a bez nje zubi su podložni karijesu”, rekao je dr Kasem.

Prema rečima stomatologa, žvakaća guma može da pogorša stanja koja utiču na zglobove koji povezuju donju vilicu sa lobanjom. Oni kontrolišu žvakanje, govor, zevanje i gutanje.

“Žvakaća guma ne može uzrokovati problem s zglobovima vilice, ali može pogoršati postojeće probleme s njima. Stoga se ne preporučuje osobama koje imaju takve probleme”, upozorio je dr Kasem.

Simptomi poremećaja zglobova vilice uključuju bol u vilici, ramenima, vratu ili licu, ukočenost vilice, poteškoće pri otvaranju ili zatvaranju usta, pucanje čeljusti ili škljocanje, glavobolje, bolove u ušima, zubobolju i zujanje u ušima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.