U trendu

Pravilo 5 sekundi može da vas spasi, bitno je samo da uradite ovo

Čak i u najstresnijim situacijama, nekoliko sekundi može da bude od najveće važnosti, a problem može da se reši tako što nećete napraviti veliku grešku i odgovoriti na “prvu loptu”.

Da li vam je nekada palo na pamet šta bi se dogodilo kada bi pre rešavanja bilo kog problema, ma koliko on bio neprijatan, prvo napravili kratku pauzu od nekoliko sekundi?

Pisac Mel Robins u svojoj knjizi “Pravilo 5 sekundi” objašnjava kako za 5 sekundi možete sebi olakšati i učiniti život boljim. Ova jednostavna, a efikasna tehnika predlaže da brojite od 5 do 1 kada treba da počnete da radite nešto što vam se ne sviđa ili ne prija.

Na primer, kada alarm zazvoni, umesto da ga odlažete kao što mnogi rade, u sebi izbrojite 5-4-3-2-1 i onda samo ustanete.

Možda deluje smešno, ali mnogi koji su probali pravilo 5 sekundi u mnogim trenucima života koji nisu prijatni, rekli su da radi! Ova knjiga opisuje stotine načina na koje ljudi koriste pravilo 5 sekundi da poboljšaju svoje živote, a svi oni zaista motivišu. To je jednostavna ideja, ali zaista funkcioniše iz dva razloga:

Prvo, kada brojite od 5 do 1, spremate sebe za neku akciju, da nešto završite. Kada kažete 1, to je kao da kažete sebi “Počni” ili “Kreni”. Odbrojavanje ljudski mozak često povezuje sa akcijom. Drugi razlog jeste što ne želite da lažete sebe. Kada kažete da ćete delovati na kraju brojanja 5-4-3-2-1, osećaćete se motivisanim da počnete. Ovaj podsticaj je dovoljan da se potrudite i počnete nešto da radite.

Pravilo 5 sekundi možete koristiti u raznim životnim situacijama. Na primer, kada odlučite da izbacite šećer, a onda u prodavnici pomislite da kupite čokoladicu, izbrojte 5-4-3-2-1 i moguće je da ćete odustati.

Ili, kada se iznervirate i želite da vičete na decu, iskoristite pravilo 5 sekundi i nalet besa će proći, pa možete smireno postupiti. Ili, kada morate da obavite telefonski razgovor, a to ne želite, iskoristite 5 sekundi.

Možda vam ovo pravilo zvuči čudno, ali najteži deo svakog zadatak je početak. Baš zato pravilo 5 sekundi može pomoći da sebe motivišete, pokrenete i živite bolje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar