U trendu

Pred nama je najneobičniji Vaskrs u životu: „Kucaćemo se jajima na Vajberu“

Ovogodišnje Vaskršnje praznike Srbi će morati da obeleže kod kuće, zbog korona virusa. I to bez gostiju. Građani najavljuju da će se prvi put s najbližima kucati jajima putem video poziva – vajbera, skajpa, zuma… To će mnogima biti i najneobičniji Vaskrs u životu.

Uoči najvećeg hrišćanskog praznika, ljudi hrle u kupovinu kako bi obezbedili sve što im je potrebno za Vaskrs, pre najdužeg policijskog časa, koji će trajati od petka u 17 sati do utorka u pet ujutru.

Veliki redovi su danas pre podne bili ispred megamarketa, prehrambenih prodavnica, piljara, pekara, zdravih hrana, apoteka, trafika, mlečnih restorana, mesara…

Kucanje jajima putem video poziva

Reporter Sputnjika pitao je građane koji čekaju u redovima – kako će provesti ovaj Vaskrs, koji se, po mnogo čemu, razlikuje od prethodnih.

Većina  slično odgovara – skromno i u krugu porodice, a bilo je i onih koji će praznik proslaviti sami. Neki su, ipak, našli način da Vaskrs „provedu“ sa svojim najmilijima, uprkos zabrani kretanja.

„Šta ćemo – kucaćemo se jajima preko Vajbera“, rekla je jedna devojka.

U krugu porodice

Mnogi iz kupovine nose kese i cegere, koji, ove godine, nisu puni kao prethodnih, jer se okupljanje za Vaskrs svelo na najuži krug porodice.

Zorica Urošević (46) proslaviće praznik sa sinovima, suprugom i majkom. Ove godine ofarbaće manje jaja nego obično – ranije su bojili 80, a sada samo 20.

„Nećemo se ni u komšiluku viđati. Čak se ni deca neće kuckati, kao što je bivalo prethodnih godina. Niti ćemo primati, niti ćemo nositi jaja. Obeležićemo samo mi u kući“, rekla je Zorica.

Slična situacija je i u domu Žike Todorovića (62), koji će Vaskrs provesti samo sa najbližima. I oni će, ove godine, ofarbati manje jaja.

„Mi ćemo biti sami u kući – unuka, ćerka, zet i ja. To će biti lepo, ali niko neće dolaziti kod nas. Sami ćemo proslaviti. Šta da se radi, tako se mora“, kaže Todorović.

On smatra da je obavezno ostajanje kod kuće za Vaskrs ispravna odluka, zbog očuvanja zdravlja.

„Nećemo, kao ranije, da pravimo neke sofre, jer bi u tom slučaju došle i ćerke i zetovi i komšija i komšinica. Ne smemo. A i bolje je tako, radi nas. Radi sigurnosti, zdravlja, dece, starijih… Izdržaćemo mi sve ovo. Sve će proći“, optimističan je Todorović.

Vernici pogođeni zabranom kretanja

I Aleksandar Paskulj (36) provešće Uskrs sa najbližima, decom i suprugom, ali mu teško pada to što neće videti brata i majku. Nije mu lako ni zbog toga što neće moći da ode u crkvu.

„Po meni, molitva je jedino što može da nam pomogne, a to nam, upravo, brane. Tako da – osećam se jako loše“, priznao je Paskulj.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar