Predivna i moćna: 10 najlepših kraljevskih imena koja mogu da budu pravi izbor za vašu ćerku

Ukoliko očekujete ćerku, možete zaviriti i u kraljevska imena, a mi vam donosimo 10 najlepših.

Njihova značenja mogu biti od presudne važnosti kod izbora.

1. Dijana

Ime Dijana potiče iz rimske mitologije. Dijana je staroitalska boginja svetla, meseca i života koju su Rimljani izjednačili sa grčkom boginjom Artemidom. Ono nas takođe asocira i na princezu Dajanu, koju mnogi i danas obožavaju.

2. Elizabeta

Elizabeta je vrlo staro, biblijsko ime, koje svoje verzije ima po celom svetu. Hebrejskog je porekla, a jedno od njegovih značenja je „Bog je sreća“.

3. Viktorija

Viktorija je ime snažnog značenja koje dolazi od latinske reči za pobedu – victor. U starorimskoj mitologiji Viktorija je bila boginja pobede.

4. Helena

Helena je ime koje potiče iz Grčke, a znači ‘sjaj’ i ‘blistavost’. Njegovo značenje je i ‘ona koja zrači’, a iz imena Helena nastalo je ime Jelena.

5. Katarina

Više je teorija o značenju ovog imena grčkog porekla. Jedna pretpostavlja da ime dolazi od grčkog imena Haikaterine ili Hekaterine, verovatno povezana sa Hakatom (Hekate – božica svijeta mrtvih). Latinski oblik imena Catharina, a ono po tradiciji dolazi od grčkog ženskog prideva καθαρά (katharà), što znači ‘čista, iskrena, neposredna’.

6. Leonora

Leonora je još jedno ime nastalo od grčkog imena Helena, a potiče od riječi helios, koja znači ‘sunce, sunčeva svetlost, sunčev zrak’.

7. Anastasija

Ime Anastasija ima grčko poreklo, a znači ‘ona koja je uskrsnula’.

8. Jelena

Kako smo već spomenuli, ime Jelena izvedeno je od imena Helena, ima grčko poreklo i znači ‘ona koja zrači svetlošću’.

9. Kristina

Kristina je latinsko ime izvedeno od grčke reči Christós, što znači ‘kršćanin’, ‘kršten’, ‘koji veruje u Boga’, a ima i druga tumačenja povezanih sa hršćanstvom.

10. Teodora

Ime Teodora ima poreklo u grčkom jeziku, a znači ‘poklon’, odnosno ‘božji dar’. Skraćeni oblik ovog imena je Dora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.