U trendu

Prednost, a ne mana: Ova grupa ljudi ima 2 osobine koje ih izdvajaju na razgovorima za posao

Intervju za posao je društvena aktivnost koja u značajnoj meri zavisi o lakoći razgovora. Dok neki vole upoznavati ljude i snalaze se u društvenim aktivnostima, za neke su to stresne situacije koje izazivaju anksioznost.

To posebno može biti slučaj kod onih koji su introverti. Američka stručnjakinja za karijerni razvoj Toni Frana je napomenula da je jedno od najčešćih pitanja onih koji traže posao, a sebe smatraju introvertima, jeste kako tokom intervjua za posao samouvereno govoriti o sebi, svojim veštinama i karijernim postignućima.

Introvertima jeste teže ostaviti dobar utisak na intervjuu, ali poseduju nekoliko osobina kojima imaju prednost u odnosu na ostale.

Introverti pažljivo slušaju

Fana je podsetila da su introverti uopšteno dobri slušaoci koji često moraju dobro razmisliti o tome šta će reći pre nego što progovore. To je posebno značajno onda kada je potrebno govoriti o onome što je važno za profesionalnu budućnost.

Kako je kazala karijerna trenerica iz poslovnog portala „The Muse“ Jolanda Ovens, ljudima kojima je ugodno u društvenim situacijama možda razmišljaju naglas umesto da prvo u sebi razmisle o onome što nameravaju reći.

– Biti introvertan je zapravo snaga, jer je potrebno toliko vremena da se obrade i filtriraju odgovori. (Introverti) obično bolje slušaju i strateški razmišljaju – ukazala je Ovens.

Kada je pitaju za savete, preporuči im da na intervjuu iskoriste svoje prednosti.

Osloniti se na introvertnu prirodu

Ako sebe smatrate introvertom i nađete se pred izazovnim pitanjem ili vam jednostavno treba dodatno vreme da dođete do razgovora, Frana vam preporučuje da se oslonite na svoju introvertnu prirodu.

– Iako tišina može biti zastrašujuća tokom intervjua, nemojte se bojati da odvojite vreme potrebno da osmislite dobar odgovor tako što ćete reći nešto poput: „To je zanimljivo, dozvolite mi da razmislim o tome prije nego što odgovorim“ – dodaje.

Osim toga, kako je naglasila, radoznalost, sposobnost da dobro slušate i da sami radite su željene veštine. Poručila je da su to veštine korisne za karijeru i postizanje karijernih ciljeva, prenosi CNBC.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.