U trendu

Predstoji vam velika odluka

Doneti veliku odluku nikad nije bilo lako, a mnogi nalaze da je danas još i teže, zbog sveopšteg pritiska da morate biti uspešni, da su stvari teške, da neće biti druge prilike, pa ako sad pogrešite, "zakopali" ste se… Za tolike strahove ipak nema razloga, a donošenje velikih odluka ide slično kao što je uvek i išlo.
Ono što dodatno ometa prilikom donošenja velikih odluka jeste to što ste, dok do toga dođe, neretko već iscrpljeni donošenjem velikog broja malih, u suštini nebitnih odluka. Danas je povećan izbor u svemu, počev od sitnica kakav ćete hleb, mleko i jogurt da kupite, kakvu ćete kafu da popijete, izbor je toliki da se u njemu "pogubite", a za nešto se morate opredeliti svakog dana (i tako za gomilu sitnih stvari), što prilično zamara, plus vas i navodi na to da odlučujete bez mnogo razmišljanja, po navici. A onda, kad dođe do odlučivanja o nečemu krupnijem, često smo em umorni, em skloni tome da i o takvim stvarima odlučujemo kako bilo, samo da to "skinemo s vrata". Ili nas, možda, zablokira to što se ovog puta radi o nečem bitnom – kako se sad opredeliti, to ipak nije isto kao kad odlučujete hoćete li uzeti ovaj ili onaj hleb?
Principi za donošenje krupnih odluka su onakvi kakvi su i bili – treba se potruditi da, pre nego što odlučite, znate što više o tome kakve su vam sve mogućnosti, i da znate što više o sebi i tome šta vama lično odgovara (ne pomaže vam mnogo ako za tu-i-tu varijantu mnogi pričaju da su jako zadovoljni njom, srećni su što su tako odabrali, a vi takve stvari jednostavno ne volite). Tu može, kako biste imali veći red u glavi, da pomogne da napravite "za" i "protiv" listu (što detaljniju, to bolje), a zatim da vidite šta vam je od "za" i "protiv" stavki zaista bitno. Nekad pomogne i kad razgovarate s onima koje volite i poštujete, i oni bi mogli da vam pruže dobar savet, korisne informacije ili podršku koja vam puno znači.
A onda? Onda je vreme da odlučite – uglavnom ispadnu najbolje one odluke u kojima ste pratili svoje srce i intuiciju, ali je i "glava rekla svoje".
Svesni smo da vam nismo rekli ništa suštinski novo. To je zato što u odlučivanju, ma koliko se neko zbog toga osećao "izgubljeno" i ne znao za šta da se opredeli, ma koliko bio povećan broj izbora danas, ne postoje nikakvi novi principi – onako kako se odluka pametno donosila nekad, tako se donosi i danas.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar