U trendu

Preminuo Predrag Živković Tozovac

Legendarni pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac preminuo je u utorak, 6. aprila, od posledica korona virusa u 85. godini.

Tozovac je 5. marta, tokom dana, primljen u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu sa potvrđenim korona virusom i upalom pluća.

Pevač je bio priključen na kiseonik, a kada je primljen u bolnicu bio je u teškom stanju, ali stabilno. Međutim, Tozvac nažalost nije uspeo da pobedi korona virus.

Tozovac je rođen je u Kraljevu 1936. godine, od oca Svetozara Toze Živković,a po kojem je i dobio nadimak, i majke Budimke. Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva.

Tozovac je rođen u Kraljevu 1936. godine. Muzikom je počeo da se bavi sa 10 godina, kako bi pomogao u izdržavanju porodice, jer su mu oca streljali Nemci 1941. godine.

Pored harmonike, svirao je više instrumenata, a završio je i studije ekonomije.

Popularnost je počeo da stiče sredinom šezdesetih godina 20. veka, da bi 1971. godine postao jugoslovenska zvezda, pobedivši na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“.

Pobedio je i naredne godine poznatom pesmom „Oči jedne žene“.

Zbog pesme „Jeremija“ bio je na udaru komunističkih vlasti, zbog čega je dve godine živeo u Nemačkoj, a po povratku mu je oduzet pasoš. Međutim, to nije pomutilo Tozovčevu popularnost.

Tozovac je bio jedna od najvećih zvezda narodne muzike, a poznate su njegove interpretacije pesama „Mirjana“, „Violino ne sviraj“, „Oči jedne žene“, „Siroma sam al volim da živim“, „Ide Mile Lajkovačkom prugom“, „Uzmi sve što ti život pruža“, „Ti si me čekala“, „Prazna čaša na mom stolu“, „Jesen u mom sokaku“…

(B92, Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)