U trendu

Prestati s kašnjenjem (1)

Hronično kašnjenje na sve živo može da bude veliki problem, kako onima koji čekaju osobu koja kasni, tako i samoj osobi koja nikada ne stiže na vreme, jer joj to kvari sve moguće odnose u životu i donosi joj konstantan stres. Kako "naterati" sebe da stižete na vreme?
1. Rokovnik, papirni ili onaj u mobilnom. Obavezno zapišite gde i kad treba da se nađete s nekim, i taj zapis nosite sa sobom. Nema veze ni ako se radi samo o odlasku na kaficu, ili o navraćanju kod prijateljice. Kad nešto "stavite na papir" ili bar zabeležite u planer mobilnog telefona, to vam daje osećaj realnosti i važnosti cele stvari, "bocka" vas da stignete na vreme, opravdanja sebi tipa: "Ionako me čeka kod kuće, tamo joj je udobno, sigurno ima i čime da se zanima, nema veze kad tačno stignem", deluju vam neuverljivo, što i jesu.
2. Ukalkulišite kašnjenje u planiranje vremena. Tačnije, planirajte da krenete 15 minuta ranije, ili koliko već obično kasnite. Ili, počnite da se spremate za izlazak ranije nego što to obično radite – podsetite sebe da baš i ne umete dobro da procenite koliko vam je vremena zaista potrebno da se spremite, pa je bolje da počnete ranije.
3. Imajte više poverenja u sebe i svoju budućnost. Uvek kasnite jer imate "samo još jedan mejl da pošaljete" (ili već neku obavezu da izvršite)? Tako govorite sebi da nemate dovoljno vremena za svoj sopstveni život, i to vas čini neraspoloženom. Pokušajte da krenete onda kada ste isplanirale da krenete, a ono što vam je ostalo nezavršeno ostavite za sutra (ne onda kada je stvarno neophodno da to završite danas – ali najčešće nije, najčešće to što ćete neki mejl poslati sutra ujutru, a ne danas posle podne ne napravi bitnu razliku). Vremenom ćete otkriti da niste baš konstantno nervozni zbog hitnih obaveza, jer većina njih nije zaista baš toliko hitna.
Sutra pročitajte još nekoliko metoda koji vam mogu pomoći da manje kasnite ili da prestanete sa kašnjenjem, pa odaberite one za koje mislite da vam odgovaraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.