Prijatelj vam je šef

Nekada se desi da vam je prijatelj ili prijateljica istovremeno i šef na poslu. To može da se pokaže kao prilično nezgodna situacija, i za vas i za prijatelja/prijateljicu. Neophodno je razgraničiti poslovno i prijateljsko, što nije nimalo lako.
Teoretski, ne bi trebalo da bude problem ako vam je šef osoba koja vam je draga i s kojom ste u bliskom prijateljskom odnosu, ali u praksi to ume da se pokaže katastrofalnim, jer se radi o dva potpuno različita odnosa. S prijateljima ste jednaki, prijateljstvo se dobrim delom zasniva na tome, dok vam je šef uvek nadređeni. Svakako da treba da se prema vama ponaša s poštovanjem, ali vam je i dalje nadređeni.
U ovakvoj situaciji nekada se šef ili šefica ne usude da vam upute primedbe u vezi s poslom čak i kada bi trebalo, iz straha da vas ne povrede, što za rezultat ima da posao slabije ide, kao i da vi ne učite iz grešaka koje napravite jer vam niko ne skrene pažnju na njih. A nekada, šef/šefica vam upute primedbe (povezane s poslom, naravno), i vas to emotivno prilično pogodi, čak i kada znate da su te primedbe na mestu. Ne želite tako da reagujete, svesni ste da je deo posla vašeg šefa ili šefice da vam skrenu pažnju na greške koje napravite ili da vas upute na to kako bolje da obavljate svoj posao, ali vas ipak zaboli.
Postoji li rešenje za ovakvu situaciju, a da ne uključuje promenu posla ni prekidanje prijateljstva? Postoji, mada traje dok uspete da ga sprovedete. U suštini, radi se o tome da razdvojite posao i prijateljstvo.
Za početak, recite toj osobi kako se osećate, da su vam veoma važni i prijateljstvo i dobar i funkcionalan poslovni odnos, i koji su konkretno aspekti prijateljskog i poslovnog odnosa ti zbog kojih se loše osećate i slabije radite. I dogovorite se da na poslu pričate o poslovnim stvarima, a van posla o privatnim – to će i vama i toj osobi pomoći da razdvojite jedan odnos od drugog.
Takođe, dobro je naučiti kako da prihvatite konstruktivnu kritiku onda kada je opravdana, i kako da izrazite svoje mišljenje onda kada smatrate da primedbe nisu na mestu. Pomaže ako zamolite šefa/šeficu da vam na svakih šest meseci pošalje izveštaj o vašem radnom učinku – formalni dokument će pomoći da stvari primite manje lično, i dobićete konkretne smernice šta bi trebalo dalje da radite.
Za kraj, fokusirajte se i na prijatelje koje imate van radnog mesta. Super je kad su vam šef/šefica i kolege/koleginice i prijatelji, ali će oni prijatelji koje imate van posla moći da vam pruže osvežavajuću promenu, drugačiju perspektivu, i pomoći će vam u tome da posao ostavite tamo gde treba – na radnom mestu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.