U trendu

Prijatelji kao terapija

Ako su prijatelji tako dobri po nas, kako to da ih imamo samo nekoliko? Predložićemo neke načine pomoću kojih se može proširiti prijateljski krug.
Iz raznih razloga, u životu se selimo barem nekoliko puta, a neki ljudi to čine i po više desetina puta. Menjamo školu, fakultet, grad ili zemlju. U tim promenama, koje su sastavni deo savremenog života, neka prijateljstva i kontakti se izgube. Odjednom su u vašem komšiluku stranci, a najbolja prijateljica nije tu da bi došla na jutarnju kafu.
U nekim trenucima dešava se čak i da vam baš niko od prijatelja nije na raspolaganju. Nije strašno kada nemate s kim da izeđete na večeru, ali je loše kada smo bolesni, kada smo pod stresom, ili u nekoj drugoj vrsti problema. Kada nemamo prijatelje, ili kada ih imamo malo i retko ih viđamo, mi tada propuštamo neke zdravstvene koristi koje donosi jaka prijateljska mreža. Imati puno dobrih prijatelja znači ojačati imunosistem i bolje se štititi od srčanih bolesti, raka, depresije i anksioznosti.
Evo nekih lakih načina da steknete nova prijateljstva i održite stara i time budete zdraviji i srećniji.
1. Razgovarajte sa strancima.
Možda imate mnogo toga zajedničkog s osobom koju viđate svakog dana u gradskom prevozu. A. Petrović sa Zvezdare stupila je u neobavezan razgovor sa S. Marić u trolejbusu, i otkrile su da su obe u trećem mesecu trudnoće, da nose dečake, vole unutrašnji dizajn i žive u istoj ulici. Prijateljstvo je rođeno.
2. Potražite staru najbolju prijateljicu na Guglu.
Ovaj običaj kod nas još nije ustaljen, ali se na zapadu stari prijatelji pronalaze preko interneta. Ipak, pokušajte. Ukucajte ime stare prijateljice, možda ćete naći neki članak o njoj. A možda piše blog.
3. Napravite zabavu.
Ustanovite pravilo i recite ga prijateljima koje pozivate: neka svako povede sa sobom nekog koga vi ne znate, tako se ni gosti uglavnom neće međusobno poznavati. Zato će svako biti u prilici da upozna nove osobe.
4. Organizujte prijateljski sastanak.
Ako redovno četujete s nekom osobom i dobri ste virtuelni prijatelji, zašto ne biste to prijateljstvo realizovali i uživo? Pozovite je da vam pravi društvo, na primer, na kursu kuvanja koji vas obe interesuje i tako opušteno steknite još jednu dragu osobu.
5. Uradite nešto novo.
Oprobajte se u nečemu što ste odavno želeli (bavite se kapoerom ili učite portugalski). Tu ćete upoznati ljude koji dele vaše interesovanje, pa je i to prilika za novo prijateljstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar