Princip 90/10: Promenite samo ovo i nikada nećete upropastiti nijedan dan u svom životu!

Retko šta prepuštamo slučaju – najvećim delom odlučujemo sami kakav će dan da nam bude. To je ono što je pisac Stiven Kovej nazvao princip 90/10 i pokazao kako funkcioniše koristeći očigledan primer.

Šta je pravilo 90/10

Stvar je u tome da ne možemo da kontrolišemo samo 10 odsto svog života. Ne možemo da sprečimo neki uređaj da se pokvari ili kašnjenje aviona. Ali, možemo da kontrolišemo svoju reakciju na ovakve stvari. Ostalih 90 odsto događaja samo je rezultat naših reakcija, jednostavnije rečeno, ono šta radimo kada smostresirani.

Zamislite sledeće: Doručkujete sa porodicom. Ćerka slučajno prospe kafu na vašu majicu. Skočite i vičete na nju, onda na svoju ženu (muža) što je stavio/la šoljicu blizu ivice stola. Otrčite do spavaće sobe da se presvučete, ali kada se vratite, vidite uplakanu ćerku koja niti je završila doručak niti se spakovala za školu.

Sada je svima dan loše počeo. Ćerka kasni u školu, propustila je autobus. Žena/muž kasni na posao, vozite ćerku u školu kolima. Kasnite, zato vozite brže. I dalje kasnite, a povrh svega shvatite da stezaboravili važne papire kod kuće. Sve je krenula naopako, i ne zaustavlja se. Jedva čekate da se završi ovaj dan. Vraćate se kući, pozdravljate muža/ženu i ćerku. Oboje su neraspoloženi, i postoji tenzija među vama.

Zašto ste imali loš dan?

a) Zato što je vaša ćerka prosula kafu.

b) Zato što je propustila autobus i morali ste da je odvezete u školu.

c) Zato što je bila gužva i kasnili ste na posao.

d) Zato što ste pogrešno reagovali na situaciju.

Tačan odgovor je pod D. Uništili ste ceo dan sebi i svojoj porodici svojom reakcijom. Niste mogli da uradite ništa povodom prosute kafe, ali mogli ste da kontrolišete emocije.

Sve je moglo da bude drugačije

Kada se kafa prospe na vaše pantalone, i ćerka počne da plače, vi bi trebalo da kažete: U redu je, samo budi pažljivija sledeći put. Odete do spavaće sobe, presvučete se, uzmete sve za posao. Onda vidite ćerku kako vam maše dok odlazi u školu. Pozdravite ženu/muža, odete na posao, stignete malo ranije i lepo započnete poslovni dan.

Dva različita scenarija imaju sličan početak. Sve je u tome kako reagujete na događaje u svom životu. Naravno, možete da krivite druge za svoje nevolje i da se žalite na sve što ide po zlu, ali, da li je to ikada pomoglo? Naučite da reagujete ispravno i nikada nećete uništiti nijedan dan u svom životu.

Ako vas neko pretiče na putu, pustite ga. Nemojte žuriti, kakva je razlika ako stignete na posao nekoliko sekundi kasnije? Uvek imajte na umu pravilo 90/10.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.