U trendu

Prirodni lek za gljivice na noktima: Savršeno čisti stopala, smanjuje svrab i iritaciju i zaceljuje kožu

Ne treba vam svaki put skup lek za gljivice na noktima, ova jeftina alternativa može pomoći

Gljivice imaju veću verovatnoću da se pojave i zadržavaju na noktima na nogama jer su nožni prsti često zatvoreni u toplom, vlažnom okruženju čarapa i cipela, što je idealno mesto za razvoj gljivica.

Doktor medicine, farmakolog na Farmaceutskoj školi UNC Eshelman i autorka The People’s Pharmacy Džo Graedon, smatra da nije svaki put potreban skupi lek, već da i neke od ovih jeftinijih alternativa mogu pomoći.

1. Mešavina Listerina i alkoholnog sirćeta

Tečnost za ispiranje usta Listerin sadrži sastojke kao što su timol i mentol koji imaju antifungalna svojstva, a sirće je kiselo pa će stvoriti negostoljubivu okolinu za gljive.

Kombinujte ove dve tečnosti u jednakoj razmeri i potopite nožne prste u dobijenu mešavinu, idealno 45 do 60 minuta dnevno.

2. Eterična ulja čajevca i origana

– Ulje čajevca se već godinama koristi u borbi protiv kožnih bolesti, posebno gljivičnih infekcija – kaže Graedon.

Ulje origana sadrži timol koji takođe ima antifungalna svojstva. Treba naneti nekoliko kapljica esencijalnog ulja na zahvaćene nokte dva puta dnevno.

3. Eterično ulje od lišća cimeta

Onaj ko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško rešiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i uveče. Uz to, dobro je potopiti stopala u razređeno cimetovo ulje pomešano sa gorkom soli, piše Remedy Daily.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.