U trendu

Probudite entuzijazam

Zašto nam se povremeno događa da se osetimo kao da smo u potpunosti izgubili entuzijazam i radni elan? Za početak, takve situacije se dešavaju onda kada shvatimo da se nalazimo u raskoraku s vrednostima koje su nam suštinski važne: nagle promene u privatnom i profesionalnom životu, razočaranje u ljubav i prijateljstvo, gubitak drage osobe, gubitak podrške, mnoge brige i stres, premalo ili previše obaveza… Sve su to samo neki od razloga zbog kojih možemo izgubiti volju da se suočavamo s problemima i da ih rešavamo u dobroj volji. Kada svemu tome pridodamo postavljanje previsokih ciljeva i poređenje s ranijim lošim iskustvima, jasno je da često sami sebe usporavamo i udaljavamo od željenog cilja.
Kada prolazimo kroz period dubokih promena, logično je što počinjemo da preispitujemo sopstvene vrednosti. Ali tu pre svega treba odgovoriti na suštinska pitanja: šta nam je najpotrebnije, šta nam je najvažnije, da li je sve ono što radimo u skladu s osnovnim potrebama koje cenimo u životu? Tada nam je potrebno izbegavanje negativnih konstatacija. Malo ohrabrivanja samog sebe nikome ne može da škodi. Prisetite se svojih uspeha i dobrih strana, jer lepe uspomene mogu da vas motivišu i pomognu vam da krenete napred. Kada ste iscrpljeni, napravite pauzu, uzmite nekoliko dana odmora. Možda ste samo umorni od napornog rada. Potrebna vam je energija za nove uspehe. Ako ne možete da uzmete odmor, potrudite se da se bolje organizujete kako biste imali više slobodnog vremena.
Na kraju, nemojte sve da ubacujete u sebe. Razgovarajte o svom problemu s nekom osobom sa strane. To isključuje prijatelje, roditelje, supružnike. Zbog čega? Svakako ne zbog toga što vam ne žele dobro. Radi se o tome da njima katkad može da nedostaje potrebna doza objektivnosti. Zbog toga bi neko sa strane bio bolji savetodavac, jer ima neutralan odnos zbog čega bi mogao da vam pomogne da pesimizam zamenite optimizmom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar