U trendu

Profesor „otkrio“ ko je zapravo bio Isus Hrist, studenti u šoku

Profesor jezuitskog koledža u Masačusetsu suočio se sa kritikama zbog radikalnog tumačenja Novog zaveta u kojem sugeriše da Isus Hrist nije bio ni muško, ni žensko i da je možda bio transseksualac.

Elinor Rajli, bivša studentkinja koledža napisala je članak o profesoru Tatu-Siongu Beniju Liju za „Fenwick Review“.

U svom članku ona komentariše katedru za Novi zavet kao „nekonvencionalan pritsup polu, seksualnosti i rasi u tumačenju biblijskih tekstova“.

Ona je čak citirala Lijev koautorski rad iz 2009. godine koji nosi naziv “Svi su bili zajedno na jednom mestu: Kritika bliblijske manjine“.

U tekstu je najviše pričao o jevanđelju po Jovanu:

– Ako sledimo putanju mudrosti i reči ono što ćemo shvatiti jeste da Isus nije samo ’kralj Izraela’ već i transseksualac. Isus se pojavljuje kao strahopoštovana nevesta u sopstvenoj strasti – napisao je, pa u drugom delu dodao kako ne znamo ništa o Isusovoj anatomiji i nastavio da ga kako pere noge svojih učenika, kao primer.

Inače, u to vreme pranje stopala uglavnom su obavljale jevrejske žene ili nejevrejske robinje.

– Manje je očigledno da je Isus biološki muškarac. Kao književni striptiz, ova epizoda je sugestivna čak i zavodljiva, a on to istovremeno pokazuje i zadržava za sebe.-

Profesor Liju se takođe osvrće na Jovanove reference o Isusu i vodi „koja priča sa njim“, a takođe sugeriše i da je njegovo raspeće na krstu zapravo oslikavalo njegove misli ka Ocu i seksualne misli ka njemu.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)