U trendu

Pronađen lek za najsmrtonosniju bolest današnjice?

Ebola bi uskoro mogla da postane izlečiva bolest, pošto je ispitivanje dva leka pokazalo znatno poboljšanje kada je u pitanju stopa preživljavanja, preneli su naučnici.

Naime, na pacijentima u Kongu, gde je izbila velika epidemija ovog virusa, testirana su četiri leka.

Svetska zdravstvena organizacija je prenela da istraživanje pokazuje da su dva medikamenta znatno efikasnija od ostalih u lečenju ove bolesti. U istome izveštaju stoji da više od 90 posto zaraženih uspeva da preživi ako se u ranoj fazi bolesti leči najefikasnijim od četiriju ispitanih lekova. Dogovoreno je da će se lekovi od sada koristiti u lečenju svih pacijenata koji boluju od ove bolesti u DR Kongu, prenosi Express.

Američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID), koji je sufinansirao ispitivanje, objavio je da je reč o „izuzetno dobroj vesti“ kada je u pitanju borba protiv ebole.

U ispitivanju su korišteni liekovi ZMapp, remdesivir, mAb114 i REGN-EB3, a pokazalo se da su REGN-EB3 i mAb114 efikasniji u lečenju ebole od preostala dva.

Deluju na način da napadnu virus ebole antitelima, poništavajući na taj način njegov uticaj na ćelije. Reč je o „prvim lekovima koji su u naučno utemeljenoj studiji jasno pokazali znatno smanjenje smrtnosti“ među pacijentima zaraženim ebolom, rekao je dr. Entoni Fauci, direktor NIAID-a. Dodaje da su lekovi REGN-EB3 i mAb114 razvijeni korištenjem antitela koja potieču od osoba koje su preživele ebolu.

Od ove je bolesti u poslednjih godinu dana u Kongu smrtno stradalo više od 1800 ljudi. Poslednja epidemija ebole na istoku DR Konga počela je u avgustu prošle godine i najveća je od deset koje su pogodile tu zemlju od 1976. godine, kada je virus prvi put otkriven.

Međutim, najteža epidemija ove virusne bolesti pogodila je celokupnu zapadnu Afriku, naročito Gvineju, Liberiju i Sijera Leone, koje je pogodila između 2014. i 2016. godine. Tada je u tim državama virusom zaraženo ukupno 28.616 ljudi, a umrlo ih je 11.310.

NIAID je preneo da se lekovi ZMapp i remdesivir više neće koristiti u lečenju, a odlična vest je da je stopa preživljavanja među pacijentima s niskim nivoom virusa u krvi tokom primene REGN-EB3 iznosila čak 94 posto, a pri korišćenju leka mAb114 oko 89 posto.

Ebola je teška i vrlo često smrtonosna virusna bolest, poznata i kao hemoragijska groznica, a uzrokuju je virusi iz roda Ebolavirus, porodice Filoviridae i reda Mononegavirales. Reč je o grupi nesegmentiranih, obavijenih virusa karakterističnog izgleda. Virus je ime dobio prema reci Eboli koja prolazi kroz područje Yambuku u Kongu, gde je zabeležena prva epidemija ove bolesti.

Virus ebole prenosi se direktnim kontaktom s krvlju, telesnim izlučevinama i putem tkiva zaraženih životinja ili ljudi. Nakon razdoblja inkubacije, u razdoblju od dva do 21 dana pojavljuju se rani simptomi bolesti poput povišene temperature, mučnine, groznice i intenzivnih bolova u mišićima.

Kasniji znakovi bolesti pojavljuju se u zavisnosti od toga koji su organski sistemi u telu zahvaćeni virusom. Tako gastrointestinalne manifestacije uključuju mučninu, proliv i povraćanje, respiratorne nedostatak vazduha i bolove u grudima, a neurološke glavobolju uz ometenost i u nekim slučajevima komu.

Između petog i sedmog dana bolesti mogu se pojaviti eritem i osip, nakon čega neretko sledi ljuštenje kože. Zdravstveno osoblje i članovi uže porodice koji brinu za inficirane pacijente pod najvećim su rizikom od zaraze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar