Pronađena „Pi Zemlja“: Slična je Zemlji, ali uz jednu razliku (foto)

Egoplaneta „Pi Zemlja“ zvanično se zove K2-315b. Otkrivena je analizom podataka iz misije K2 svemirskog teleskopa Kepler, a kasnije je otkriće potvrđeno sistemom teleskopa SPECULOOS u Čileu.

Ono što je izdvaja od ostalih egzoplaneta jeste jedna zanimljiva karakteristika – oko svoje matične zvezde kreće se u vrlo preciznoj orbiti, koja je duga tačno 3,14 zemaljskih dana.

Planeta je sastavom i veličinom vrlo slična Zemlji, tek je 5 odsto manja i 20 odsto lakša od nje, a orbitira oko hladne patuljaste zvezde, mase tek oko jedne petine našeg Sunca. Orbita „Pi Zemlje“ je, ipak, vrlo uska, a ona se kreće brzinom od oko 81 km/s.

„Pi Zemlja“ je prvi put snimljena 2017. godine, a ritam je uredan i nepromenjen od tada – orbita od tačno 3,14 zemaljskih dana.

Ipak, postoji jedna velika razlika u odnosu na našu planetu – temperatura na površini „Pi Zemlje“ je oko 177 stepeni Celzijusovih, pa naučnici procenjuju da nije baš pogodna za život. Čitav sistem u kom se ona nalazi, K2-315, nalazi se oko 185 svetlosnih godina od zemlje.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.