U trendu

Prvi put beleže pad stanovništva: Sada ih je 1,2 miliona manje

Broj stanovnika u Kini, zemlji s najvećim brojem ljudi, prošle je opao prvi put u posljednjih barem 70 godina, misle stručnjaci, uprkos odustajanju od politike jednog deteta.

Premda će službeni podaci biti poznati do kraja januara, stručnjak Ji Fuksijan, istraživač koji radi u Sjedinjenim Državama, na Univerzitetu Vinskonsin-Medison, već sada ocenjuje da je prošle godine broj stanovnika u Kini pao za 1,27 miliona.

To nije mnogo u odnosu na njihov ukupan broj od 1,39 milijardi, ali se događa prvi put u istoriji Narodne Republike Kine, osnovane 1949. godine.

Nakon pronatalitetne politike osnivača komunističkog režima Mao Ce-tunga, Kina je krajem 1970-ih počela sa sprovodi politiku jednog deteta koju su često kritikovali zbog okrutnosti.

Međutim, zbog starenja stanovništva, Peking je 2016. dopustio svim porodicama da mogu da imaju dvoje dece. Ali, zbog troškova školovanja, zdravstvenog osiguranja i stanovanja mnogi parovi i dalje se odlučuju za samo jedno, čak i nijedno dete.

Posledica toga je broj rođenih koji je prošle godine pao za 2,5 miliona, rekao je Fuksijan, premda je u Pekingu u 2018. bio predviđen porast od 790.000 rođenih, a 10,31 miliona na nacionalnom nivou.

U isto vreme broj umrlih porastao je za 11,58 miliona, ocenio je istraživač koji se u svojim proračunima oslanja na lokalnu statistiku.

Prošla godina je bila „istorijska prekretnica za kinesko stanovništvo“, rekao je Fuksijan za AFP, napomenuvši da je taj trend možda „nepovratan“, s obzirom na pad broja žena sposobnih za rađanje.

„Broj stanovnika u Kini počeo je da pada prvi put nakon 1949.“, upozorio je.

Fuksijanovo istraživanje biće dio studije na kojoj je sarađivao s ekonomistkinjom Su Jian sa pekinškog univerziteta i koja se bazira na podacima Nacionalnog komisije za zdravstvo.

Po proceni vlade, broj osoba iznad 60 godina mogao bi se do 2050. popeti na 487 miliona, što je 35 posto stanovništva, a krajem 2017. bilo ih je 241 milion ili 17,3 posto stanovništva.

Očekuje se da će broj žena sposobnih zarađanje pasti za više od 39 posto u idućih deset godina, misli He Jafu, nezavisni demograf koji ocenjuje da su procene profesora Jija realne.

Taj profesor, koji odavno kritikuje politiku jednog deteta, poziva kinesku vladu da ukine ograničenje od dvoje dece po porodici i da podstiče rađanje produženjem porodiljskog odsustva i poreskim olakšicama.

Ne bude li komunistički režim brzo reagovao, „kriza zbog starenja stanovništva biće gora nego u Japanu, a posledice po privredu još lošije“, upozorio je Jafu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.