U trendu

Prvi Srbin u Americi borio se za nezavisnost Teksasa, bio direktor carine i sudija

Srbija je oduvek bila poznata po velikoj i masovnoj dijaspori. Naime, procenjuje se da danas preko pet miliona Srba živi rasuto širom sveta, a znatan deo i u Americi. Ipak, neko je morao da bude prvi.

Prema podacima ambasade SAD, prvi Srbin koji se zvanično doselio u ovu državu bio je Đorđe Šagić, kasnije nazvan Džordž Fišer (Đorđe “Ribar”). Šagić je proveo dve godine lutajući na lađama Dunavom kao trgovac, da bi se 1814. u Hamburgu ukrcao na brod za Ameriku. Đorđe se u dalekom svetu dobro snašao. Oženio se bogatom Elizabetom Dejvis iz Misisipija i naselio se kod njenih roditelja. Imali su trojicu sinova. Godine 1825. pomagao je u osnivanju Jorske masonske lože, a 1829. postao je državljanin Meksika. Vrlo brzo posle ovoga, Đorđe je shvatio gde leži prava moć. Počeo je da se bavi politikom.

Bio je borac za nezavisnost Teksasa i Novog Meksika, direktor carine, američki sudija i osnivač prvih srpskih organizacija i crkava u Kaliforniji. Zajedno sa Hoseom Antoniom Meksijom organizovao je pokret u Nju Orleansu protiv centralističke vlade. Borio se za ukidanje ropstva, za sticanje nezavisnosti Teksasa i njegovo pripajanje Sjedinjenim Američkim Državama. Služio je u raznim gradskim odborima San Franciska, kada je 1870. postao konzul SAD u Grčkoj. Sada više ne Đorđe, već Džordž, ženio se četiri puta. Umro je u San Francisku 11. juna 1873. godine. Njegovi potomci i danas žive u SAD.

Iako većina Srba danas ne zna za ovog čoveka, Đorđe Šagić je, posle Tesle i Pupina, verovatno naš najznačajniji zemljak u Americi. Čuveni istoričar Džon Livingston uvrstio ga je među 200 najuglednijih Amerikanaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar