U trendu

Prvo crveno jaje ima svoje posebno mesto u našem domu: Evo koji deo kuće ovo jaje prvo „čuva“

Stručnjak otkriva gde se drži prvo crveno jaje

Po običaju, prvo jaje farba se u crveno, njega nazivaju još i „čuvarkuća“ i ostavlja se u kući do narednog Vaskrsa.

Od kada datira ovaj običaj, kao i farbanje jaja uopšte i koje je verovanje predočilo današnjem najpoznatijem običaju za Vaskrs, objašnjava za Ona.rs Vesna Marjanović, etnolog.

– Veruje se da, kada je Isus Hristos vaskrsao, jaja su pocrvenela i od tada se prvo jaje farba u crvenu boju. Prirodne boje su se koristile u prošlosti, crvena boja se dobijala iz korena biljke broć, dok su koristili i spanać i lukovinu za ostale boje, pa su se kasnije pojavile one „pravilne“ farbe – objašnjava Vesna.

Jedna od takođe starijih metoda ukrašavanja  javlja se još u 16. veku, a to je ukrašavanje jaja voskom. Kako etnolog objašnjava, ovu metodu koristili su i naši monasi. Naši su manastiri i zbog sveća imali pčelinjake, odakle su uzimali vosak i ukrašavali jaja.

Kada je reč o takozvanom čuvaru naše kuće, za njega postoji posebno mesto u kući.

– Prvo farbanje jaje se ostavljalo kod kućne ikone, što je najčešći običaj u Vojvodini ili na nekom značajnom mestu u kući i ono se čuvalo godinu dana.  Kada dođe novo, ovo staro jaje se drobilo i stavljalo u prvu brazdu, zbog berićetnosti – navodi sagovornica.

Veruje se, kod pravoslavaca, da voda u kojoj su je jaja farbala ne treba da se prosipa tamo gde ljudi prolaze, već se treba prosuti na manje prohodnom mestu, kako nam objašnjava etnolog Vesna.

– Naši muzeji su zaista bogati pričama o običajima i našoj tradiciji, pogotovo o Vaskrsu i drugim praznicima – poručuje Vesna.

(Ona.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.