U trendu

Psihijatar otkrio treba li decu voditi na groblje

Srpska pravoslavna crkva i vernici će u subotu, 4. novembra obeležiti Mitrovske zadušnice. Mitrovske Zadušnice uvek padaju u subotu, pre velikog praznika Mitrovdana posvećenog Svetom Velikomučeniku Dimitriju.

Pravoslavni vernici na ovaj dan obilaze grobove rođaka i prijatelja, dok se u pravoslavnim hramovima pale sveće u pomen preminulima. Vernici na ovaj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oproštaj grehova.

Treba li i decu voditi na groblje? Psihijatar Danijel Openhajm kaže da ne postoji pravi odgovor na ovo pitanje.

„Kada povesti dete na groblje? Svako vreme je pravo vreme. Čak i bebe i mala deca mogu ići s roditeljima na groblje, a to je izvrsna prilika za podučavanje“, izjavio je Openhajm za francuske novine La Croix.

Kako tvrdi, roditelji mogu deci da objasne svrhu groblja kao mesta gde leži osoba koju smo voleli i gde se možemo povezati s njom.

„Poseta groblju je i prilika da detetu objasnimo da smrt ne znači nestanak. Iako pokojnik više nije fizički prisutan u svakodnevnom životu, ostaje u našim mislima“, naveo je.

S druge strane, Openhajm ističe da nije nužno da decu vodimo na sahrane. Smatra da ih to može učiniti teskobnima, uplašiti ili uznemiriti.

„Ako je verovatno da će roditelj ili druge osobe biti emocionalni, to bi moglo da preplaši dete. Budite prisutni, objasnite detetu da ste vi i dalje tu da se brinete o njemu“, napominje.

Na kraju, psihijatar predlaže da nikad ne prisiljavate dete da ide na groblje.

„Ako dete izrazi želju, dopustite mu da učestvuje u procesu žalovanja“, zaključio je, a prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar