U trendu

Psiholozi otkrivaju: Radite samo ovo svaki dan i bićete SREĆNIJI nego ikada pre

Fokusiranje na pozitivno i ponovno povezivanje sa svojom srećom nije uvek lak podvig.

Međutim, možete pokušati da eksperimentišete sa jednostavnom vežbom koja će vam omogućiti da se sećate i fokusirate se svako veče na najbolja iskustva koja vam je dan pružio.

Ovo nije tehnika novog doba, već sistem testiran u naučnoj studiji pod nazivom „Napredna pozitivna psihologija: empirijska validacija intervencija“ koju je sproveo Martin Seligman, američki psiholog, zajedno sa svojim timom.

Pronalazač pozitivne psihologije, Seligman, proveo je nekoliko godina testirajući intervencije i vežbe koje su imale za cilj povećanje ljudske sreće, otkrivši da neke od njih mogu povećati osećaj blagostanja i ublažiti simptome depresije.

Jedan od njih je zaista nezahtevan i možemo se truditi da ga svakodnevno primenimo u praksi da bismo eksperimentisali i proverili njegove prednosti.

Jednostavno, uveče, zapišite 3 stvari u danu koje su prošle dobro ili koje su vas učinile srećnim. Možete zapisati neke detalje, ali nema potrebe da pišete ceo izveštaj ili ulazite u previše detalja, prenosi Novilist.hr.

Zašto radi? Odgovor je da smo često skloni da budemo negativni i da se stoga fokusiramo na stvari koje su pošle naopako (ili ne onako kako smo zamišljali ili želeli).

Razmišljamo i napadamo nas strahovi fokusirajući se na probleme, a ne na pozitivne okolnosti našeg života i dana.

Vežba nema za cilj da vidimo pozitivne stvari u negativnosti (koja nas takođe okružuje), već da se koncentrišemo na ono što je dobro prošlo, podstičući pamćenje da „peca“ najbolje uspomene i ne dozvolimo sebi da više vagamo negativnosti.

U suštini, ono što treba da naučimo je da svake noći ponovo proživljavamo pozitivne trenutke koji su se morali desiti čak i tokom najmračnijeg dana.

Seligman tvrdi da ćemo, ako ova vežba postane svakodnevna navika, doneti taj dodatni deo sreće u naše živote i osećati se zadovoljnijim.

Takođe možete da „prebacite“ eksperiment na druge, podstičući istu promenu perspektive kod njih. Na primer, umesto da pitate svoju decu „kakav vam je bio dan?“ možete zameniti pitanje sa „koje su bile 3 najbolje stvari u vašem danu?“.

Ništa ne košta probati! Učimo da se fokusiramo na najbolje od onoga što nam se dešava…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar