U trendu

Psihoterapeuti otkrivaju šest znakova po kojima ćete prepoznati da ste žrtva manipulacije

Emocionalna manipulacija je, po samoj svojoj prirodi, podmukla i teško je uočiti je, zbog čega nije nimalo jednostavno prepoznati kada neko manipuliše nama. Događa se kada osoba s kojom smo u interakciji pokušava da upotrebi naše emocije kako bi dobila ono što želi. Kako objašnjavaju psihoterapeuti, postoji nekoliko znakova koji vam mogu suptilno ukazivati na to da ste žrtva manipulacije, prenosi The Healthy.

Zbog njih sumnjate u sopstvenu stvarnost

To se zove gaslighting i zapravo je najčešća taktika emocionalnih zlostavljača. Cilj ovakvog ponašanja je učiniti da se osećamo kao da ne možemo da verujemo sopstvenim iskustvima i osećanjima kako bismo umesto toga dopustili manipulatoru da nas kontroliše.

Izoluju vas od odnosa s drugima

Razgovor s ljudima od poverenja može nam pomoći da prozremo manipulaciju, a to osoba koja nama pokušava da manipuliše nikako ne želi. Umesto toga, manipulator će učiniti sve da osećamo kao da je on jedini kome možemo da verujemo. Stručnjaci objašnjavaju da je izolacija od drugih ljudi ključna kako bi osoba mogla da sprovodi manipulaciju.

Često započinju svađe

Jedan od načina da manipulator uspostavi kontrolu nad nama jeste započeti svađu, preterano uveličati neku nesuglasicu, spominjati neku prošlu svađu ili preokrenuti raspravu u nešto drugo. Kako tvrde psihoterapeuti, manipulatori često uživaju u započinjanju svađa jer se njihova žrtva tada oseća slabije te je samim time mnogo podložnija manipulaciji, piše Index.

Uvek se vi izvinjavate, čak i kada ne znate zašto

Osobe sklone manipuliranju često glume žrtvu kako bi izbegle odgovornost za sopstvene postupke. Stručnjaci upozoravaju da su toliko dobre u tome da im se uvek na kraju izvinjavamo, čak i kada su one pogrešile.

Dovode druge ljude u vaše nesuglasice

Ova taktika otežava žrtvi manipulacije da se zauzme za sebe jer manipulator najčešće uključuje porodicu, prijatelje ili saradnike koje pokušava da pridobije na svoju stranu, kažu stručnjaci. Osoba sklona manipulacijama često će uključivati druge ljude u rešavanje problema kako bi žrtva pomislila kako je upravo ona problem u celoj priči, a ne manipulator.

Ne uvažavaju vaša osećanja

U slučaju da postavimo neko ozbiljno pitanje, damo sopstveni predlog ili izrazimo zabrinutost zbog nečega, manipulator će uvek pokušati da obezvredi naša osećanja. Psihoterapeuti objašnjavaju da manipulativna osoba nikada neće uvažiti osećanja druge osobe, naročito ne one kojom pokušava manipulirati. Umesto toga, pokušaće da je uvere u to da je luda, da umišlja nešto što se ne događa ili da nije u pravu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)