U trendu

Radite li i vi to? Psiholozi otkrili skriveno značenje zašto neki uživaju da partneru istiskuju mitisere

Bilo da se radi o malom miteseru ili velikom natečenom prištiću, rezultat je isti. Moja supruga, nastavlja stiskati dok ne pukne ili je moji patetični povici za milošću nekako uvere da prestane. Ona kaže kako joj je ta radnja pruža zadovoljstvo dok je meni neugodna, ispričao je Chris Shott.

Matt Traube, dečji i porodični psihoterapeut iz San Luis Obispa u Kaliforniji, kaže kako ovo mnogi parovi rade i da to nije ništa neuobičajeno.

– Za mnoge ljude stiskanje prištića predstavlja neko zadovoljstvo. Ne samo da oslobađa fizički pritisak već postoji i ugodan mentalni učinak otpuštanja dopamina, srećne kemikalije mozga – kaže Traube.

To uzbuđenje takođe pomaže u objašnjenju bizarne popularnosti online videa istiskivanja prištića, poput kalifornijske dermatologinje Sandre Lee, poznate i kao dr. Pimple Popper, čiji YouTube kanal sada ima gotovo osam miliona pretplatnika.

Ipak, ne radi se uvek samo o dobrom osećaju. Psihološki, postoji mnogo motiva koji mogu naterati nekoga da počne stiskati prištiće bliske osobe. Na neki način, to je znak ljubavi. Naravno, postoje romantičniji načini da pokažete svoju naklonost, ali ovde pokazujete koliko ste voljni da brinete o nekome.

– Koliko god nekima zvučalo odvratno, to ipak pokazuje određenu bliskost, vezu, privrženost između vas i vašeg partnera – kaže Traube.

Na drugom nivou, to znači da vaš partner brine o vašem izgledu.

– Za mnoge sama koža može biti metafora za osobu ili odnos. Prištić stoga predstavlja iritaciju ili nesavršenost. To je nekako analogno pronalaženju rešenja. U nekim aspektima, to je način da poboljšate svog partnera – smatra Traube.

Pored toga, Traube objašnjava da kada se ljudi osećaju pod stresom ili teskobom zbog stvari koje su izvan njihove kontrole, mogu pokušati da povrate osećaj kontrole na neki drugi način, a istiskivanje prištića partneru je jedan od načina.

Ako vašem partneru ne smeta to što radite, samo nastavite, ali ako je njihov odgovor da im se to ne sviđa, a vi i dalje to želite to znači da želite pomoći samo sebi, a ne njima, kaže Traube, a piše Your Tango.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar