Rasprodaja: Kupite kuću po ceni šolje kafe! (foto)

Poslednjih godina brojni italijanski gradovi kako bi stali na kraj negativnom demografskom trendu na prodaju su stavili kuće i stanove po ceni šoljice kafe.

Nakon što su vlasti u mestima Zungolia, Musomelia i Sambuko nekretnine davali za jedan evro, a gradić Kamarata neke nudio i potpuno besplatno, sada im se pridružio i grad Bivona. Smešten na severnom delu Sicilije, ovaj mali gradić 2009. godine brojio je svega 4.000 stanovnika, a sada kao i ostali zbog talasa iseljavanja beleži sve manji broj stanovnika.

„U poslednjih 40 godina naše stanovništvo se prepolovilo, sada imamo samo 3.800 stanovnika“, rekla je Anđela Kanicaro, savetnica za kulturu u Bivoni, prenosi Novac.hr.

Za razliku od ostalih vlasti Bivone, od budućih građana traže da u kupljenu nekretninu investiraju 2.750 dolara u periodu od četiri godine. Takođe svima onima koji su spremni za desetak oronulih kuća izdvoje veći iznos od jednog dolara vlasti su pripremile i paket poreskih olakšica.

View this post on Instagram

📸 Foto di Salvatore Giallombardo – Sin dalla fine del ‘400, il 4 settembre, a #Bivona si festeggia la patrona #SantaRosalia. Durante la processione della Vara del Seicento, tra le vie addobbate da archi luminosi, la Santuzza viene portata a spalla dai fedeli e accompagnata da bande musicali, tammuriate e gruppi folkloristici. ————————————- Taggaci e aggiungi l'hashtag #terredicamico nelle tue foto, le più belle saranno condivise! ————————————- #beddasicilia #borghisiciliani #discoveringsicily #enjoy_sicilia #igersicilia #igerssicilia #ig_sicilia #ig_visitsicily #italiastyle_sicilia #lovesicily #loves_united_sicilia #sicilia #siciliabestphoto #sicilia_city #sicily_it #sicilia_in #siciliamondopaesaggi #sicilia_nel_sangue #sicilianelsangue #sicily #sicily_life #sicilytourism #viaggiareinsicilia #visitsicily #vivosicilia #tradizionisicilia #volgosicilia

A post shared by Terre di Camico (@terredicamico) on

Kanicaro kaže da žele da vrate stari sjaj svom gradu koji datira još iz doba renesanse kada je u Bivoni živelo 8.000 ljudi, a to je bio procvat feudalnog vojvodstva koje je blagoslovio car Karlo V.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.