Raste kao korov, a dragocen je dar prirode zbog svoje lekovitosti: Jača srce, snižava pritisak, pomaže i kod umora

Glog nam je svima poznat, ako ne po svojoj lekovitosti, bar iz priča i mitova da se vampiri mogu uništiti glogovim kolcem… Kakva god da su verska i magijska verovanja, činjenica je da je ova biljka, koja najviše često raste kao korov, sadrži mnoga korisna svojstva koja ga čine jednom od najlekovitijih biljaka na svetu.

Odličan u prevenciji srčanih bolesti

U homeopatskim knjigama se navodi da je glog odličan kao lek za srce, a tinktura napravljena od njega izuzetno je efikasna u prevenciji srčanog udara. Koristi se i za održavanje zdravlja krvnog sistema, u slučaju visokog krvnog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Preporučuje se nakon srčanog udara, jer povećava protok krvi u koronarnim krvnim sudovima. Poboljšava aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. U stvari, mnoge homeopate, ali i drugi koji se bave biljkama i njihovim lekovitim svojstvima, smatraju da svako stariji od 50 godina treba povremeno da uzima tinkturu od gloga.

Brojne prednosti ove biljke

Pored srčanih tegoba, glog pomaže i kod sledećih zdravstvenih problema:

1. Umor, nedostatak energije, loš san, otežano disanje, vrtoglavica, palpitacije, nervoza, tinitus.

2. Glog je biljka koja ima najjače umirujuće dejstvo

3. Pomaže u menopauzi

4. Odličan je kao pomoć pri mršavljenju, jer izbacuje višak vode iz organizma.

5. Jača vezivno tkivo na zglobovima

6. Smiruje probleme sa varenjem

Kada se bere?

Plodovi gloga se beru u jesen, kada su jarko crveni. Zatim se suše, ali mogu i samleti, pa osušiti i koristiti za čaj.

Napravite sami čaj od gloga

Jednu malu kašičicu iseckanog ploda gloga prelijte sa 150 ml vrele vode, poklopite posudu i ostavite da odstoji 15-30 minuta. Zatim procedite i pijte tri puta dnevno. Ovaj čaj se posebno preporučuje osobama koje osećaju pritisak i gušenje u predelu srca, u prevenciji povišenog krvnog pritiska, kao i kod blažih oblika oslabljenog srca posle zaraznih bolesti. Deca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje ne bi trebalo da piju čaj, piše b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.