U trendu

Razbistrite glavu: Jednostavnim vežbama promenite ustaljene šablone ponašanja

Osećaj rastrzanosti i konfuzije česta je pojava. Problemi, stresne situacije i ostale pojave utiču na to da osećamo zbrku u glavi zbog koje ne uspevamo da saberemo misli.

Dok jedni smatraju da je aktuelna situacija izvor velike količine stresa, drugima nije toliko teško da pronađu smisao i zadovoljstvo u stvarima koje nam nove okolnosti donose. Ipak, najverovatnije je da se na skali između ova dva primera nalazite negde u sredini i da vaš doživljaj situacije varira iz dana u dan.

Preduzmite korake i popravite svoje mentalno zdravlje jednostavnim vežbama.

Budite aktivni

Hodajte malo brže 20-30 minuta dnevno, i to će biti više nego dovoljno da se osećate bolje. Dokazano je da pola sata fizičke aktivnosti dnevno ima efekat sličan dejstvu nekih antidepresiva. Zato pustite omiljenu muziku i krenite u šetnju.

Ne budite sami

Ponekad nema ništa lepše nego vreme koje posvetimo sami sebi, ali ako sve slobodno vreme provodite sami, možda je trenutak za promene. Istraživanja koja je sprovelo Evropsko kardiološko društvo donose zaključak da je usamljenost jak faktor prerane smrti kod muškaraca i žena, prenosi Kurir.  Zato svaki dan kontaktirajte s onima koje volite.

Duboko dišite

Niz medicinskih istraživanja je već odavno dokazao da duboko i mirno disanje ne samo da rezultira optimalnim snabdevanjem organizma kiseonikom nego ima i niz drugih pozitivnih učinaka, poput masaže unutrašnjih organa zbog pokreta dijafragme, rebara i trbušnih mišića tokom disanja, poboljšanog rada srca, delovanja na kičmu putem pokreta međurebarnih mišića itd. Mirno i lagano disanje aktivira kompletan mehanizam parasimpatičkog dela nervnog sistema, dakle, čitavog niza fizioloških mehanizama koji donose opuštenost i smirenje, redukujući i neutralizujući tako štetne posledice stresa. Odvojite vreme za ovu vežbu.

Budite dobri prema drugima

Učinite nešto dobro za nekoga drugog. Brojne studije pokazuju da, ako činite dobro drugima, to ima bolji uticaj na vaš sopstveni osećaj zadovoljstva nego kada to isto činimo za sebe. Pošaljite lepu poruku dragoj osobi, nenajavljeno napravite omiljeni čaj nekom od ukućana ili mu kupite slatkiš…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar