U trendu

Reči su vrlo moćne: 5 fraza koje možete odmah da izbacite iz rečnika

„Palice i kamenje nam mogu slomiti kosti, ali reči vam mogu promeniti mozak“, tvrdi Belinda Anderson, trener i instruktor duhovnih vežbi, koja živi i radi na Fidžiju i Baliju.

Neke reči bismo trebali da izbacimo iz upotrebe i to ne zato što su same po sebi loše, već ih koristimo na takav način da su destruktivne za naše mentalno zdravlje i lični napredak, prenose mediji.

  • Trebao bih da…

Koliko puta u danu izgovorite: Trebao/trebala bih…? I onda se osećate krivim kada to ne napravite. Umesto toga recite: Planiram da trčim. Ako to danas i ne „odradite“ samo vam je „propao plan“, a ne ono „što ste trebali“ da napravite, kaže Anderson.

  • Nikada…

„Nikad ne reci nikad“, stara je uzrečica koje se mnogo puta setimo. Reč „nikada“ nas najviše unazaduje u našem ličnom napretku. „Nikada neću uspeti da izgubim toliko kilograma…“. Sa takvim stavom verovatno i nećete, jer ste sebe već u startu osudili na poraz, objašnjava psiholog Kejt Kamins.

  • Beznadežan slučaj

Ako sebe nazivate „beznadežnim slučajem,“ uvidećete da vam se negativne stvari zaista dešavaju. Moć pozitivnog razmišljanja je velika i zato umesto „Ja to ne mogu“ postavite stvari na ovakav način „Ja to mogu i hoću“, kaže Kamins. Imajte na umu da niste savršeni, jer ćete se tada gotovo sigurno i razočarati. Postavljajte sebi male ciljeve, a kada ih dostignete, napunićete se samopouzdanjem dovoljno da uvidite da možete napraviti i više.

  • Sreća…

Ima onih koji su rođeni „pod srećnom zvezdom“ i oni koji su bili u „zadnjem redu“ kada se sreća delila. Ipak, nemojte za svoje poraze okrivljavati nedostatak sreće. Kako biste bili srećni i zadovoljni u životu, potrebno je da uložite određeni trud. Neće sve pasti s neba, a ako i padne, nije „dugog veka“. Nemojte se oslanjati na sreću ili nesreću i postanite sami krojači svoje sudbine. Kada postanete svesni da vi sami utičete na svoj život, a ne čekate da vas „sreća opali“, manje ćete biti razočarani i znaćete da držite konce u svojim rukama.

  • Glupo…

Ako u startu krenete sa stavom da je nešto glupo, možda ste upravo propustili nešto pozitivno. Izbacite „glupo je“ iz svog rečnika i ne odustajte na prvu loptu. Ako uložite malo truda, možda će baš ono „glupo“ biti nešto predivno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.