U trendu

Redosled rođenja u porodici određuje karakter: Stariji su odgovorniji, a šta je sa mlađima?

Redosled rođenja u porodici može uticati na ceo vaš život

Istraživanje YouGov-a otkriva koliko često spekulisane razlike u karakteru između prvorođenog i najmlađeg deteta u porodici imaju neku osnovu. Ukratko, pokazalo se da je tačno da najstarije dete u porodici oseća veću odgovornost, dok najmlađe oseća veću dozu opuštenosti i prostora za disanje.

Najznačajnija razlika je u osećaju odgovornosti – većina (54 odsto) prvorođenih kaže da su odgovorniji od svoje braće i sestara, u poređenju sa 31 odsto poslednje rođenih.

Mlađa braća i sestre, s druge strane, kažu da su zabavniji, lakši i opušteniji.

Do izvesne mere same godine, a ne porodična dinamika, može da bude odgovorna za različite karakteristike. Starija deca, koja su imala više vremena za iskustva u životu, verovatnije će reći da su uspešnija od svoje braće i sestara.

Ali nesumnjivo utiče i porodična dinamika – roditeljska pažnja se ubrzo prebacuje na novorođeno dete, a prvorođeni će možda morati sami da nauče da se snalaze.

Stoga je veća verovatnoća da će se starija braća i sestre osećati organizovanije i sposobnije da upravljaju sopstvenim životima. Isto tako, veća je verovatnoća da će mlađa braća i sestre osećati da ih roditelji više vole, piše N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.