U trendu

Retko se viđa: Crna šargarepa – neobično, ali izuzetno zdravo povrće

Možda ste navikli da šargarepa na vašoj trpezi bude tradicionalno narandžaste boje, ali da li ste znali da ona može biti crvena, žuta, ljubičasta, bela, čak i crna. Šargarepa koja sve više intrigira i osvaja pobornike zdrave ishrane i kulinarstva jeste šargarepa crne boje.

Iako vam ovo može zvučati kao samo još jedna novotarija genetskog inžinjeringa istina je zapravo da je reč o staroj, prirodnoj vrsti koja je nastala prirodnim mutacijama i selekcijom za razliku od narandžaste šargarepe koju su stvorili Holanđani “veštačkim” ukrštanjem sredinom 16.veka. Različitost boja ove biljke potiče od koncentracije određenih sastojaka koji postoje u pojedeinim vrstama šargarepe.Crna šargarepa dobija svoju karakterističnu tamnu boju zahvaljujući visokom nivou antocijanina koji predstavljaju glavnu bioaktivnu komponentu u ovom povrću. Osim boje ova vrsta poseduje i jedinstven, prijatni ukus koji je u većini slučajeva slatkast, ali ponekad može biti sa suptilnim pikantnim, začinskim notama.

Lekovitost crne šargarepe

Crna šargarepa je izuzetno zdrava namirnica, bogata hranljivim materijama i kao takva ima čitav spektar benefita za zdravlje ljudi. Ovo povrće je na prvom mestu bogato inulinom koji pomaže regulaciju nivoa šećera u krvi, pomaže varenje i apsorpciju kalcijuma i magnezijuma. Crna šargarepa sadrži iste polifenole kao borovnice i crveno vino. Polifenoli su antioksidansi koji eliminišu slobodne radikale i na taj način pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija u telu, uključujući i rizik od raka. Koren crne šargarepe je izuzetno bogat mineralima, posebno kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom i gvožđem. Takođe, crna šargarepa obiluje različitim vitaminima, uključujući A, C, E, PP, H, K i kompleksom vitamina B.

Uzgajanje crne šargarepe

Crnu šargarepu je lakše uzgajati od obične šargarepe. Setva crne šargarepe može biti početkom proleća pa do sredine leta. Za njenu sadnju je najbolje izabrati sunčano područje, pri čemu će najbolje rezultate dati na umereno plodnom, peskovitom i dobro dreniranom zemljištu. Seme je sive boje i potrebno je Neposredno pre sadnje potopi ga u vodu na nekoliko sati. Seme koje ispliva na površinu treba baciti jer oni, najverovatnije, neće klijati. Nakon toga seme se ostavlja 2-3 dana da klija. Kada je proklijalo prenosi se u zemljište u pripremljene redove sa razmakom od 25-30cm između redova. U prvoj fazi razvoja važno je dovoljno zalivati šargarepi i paziti da se ne uhvati kora na zelnjištu. Kada se pojave 2-para lista mlade biljke se proređuju tako da između sadnica ostane slobodan prostor od najmanje 10cm, prenosi agroweb.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.