U trendu

Ribar pronašao nešto odvratno na plaži, sada će biti bogatiji za 320.000 evra (video)

Tajlandski ribar Jumrus Thiachot uskoro će uživati u pravom bogatstvu. Naime, on je pronašao ambergris, odnosno ‘kitovu bljuvotinu’ čija je vrednost procenjena na 320 hiljada dolara.

Prošle godine šetajući na plaži u Koh Samuiju u južnom Tajlandu, Thiachot je pronašao 63 kilograma težak ambergris. Kako nije bio siguran o čemu se radi, stavio ga je u šupu i nastavio sa svojim poslom.

Kako je reč o jako traženom sastojku u industriji parfema, ambergris ili kitov izbljuvak često se naziva ‘morskim blagom’ ili ‘plutajućim zlato’. Sadrži bezmirisni alkohol ambrein zbog čega mirisi traju duže.

Jumrus je zamolio svojeg komšiju da mu pomogne da proveri da je li zaista reč o ambergrisu, odsekli su komadiće ali tajlandskom ribaru je rečeno da su testovi bili neuspešni. Čekao je godinu dana pre nego je kontaktirao vlasti koje su proverile masu i potvrdile da je reč o pravoj kitovoj bljuvotini.

S obzirom na poslednje cene ambergisa na tržištu, veruje se da će ovaj primjerak doseći cenu od 320 hiljada dolara. Značajan iznos novca za ribara koji inače dnevno zarađuje oko 1200 dinara, piše Dejli Mejl.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.