U trendu

Roditelji, evo šta ime koje ste odabrali za svoje dete otkriva o vama

Ime koje odaberete za bebu otkriva mnogo toga. Skoro svi su nekada potražili značenje svog imena, a možda se i zapitali zašto su roditelji odlučili da odaberu baš to ime za njih. Možda je ono posvećeno nekom od predaka, ali prema londonskom psihologu i hipnoterapeutu Aronu Surtisu, to ima neke veze i s karakterima roditelja.

– Ime ima veliki uticaj na to kako vas drugi doživljavaju. Takođe postoje mnoge studije koje pokazuju i dokazuju da ime odražava i to kako se ponašate i ‘ko ćete postati’ – kaže Aron.

Ime je prvo što drugi obično saznaju o vama, temeljni element koji utiče na vaš razvoj dok pokušavate da ispunite očekivanja društva, objašnjava stručnjak.

Dakle, postoje određeni faktori zbog kojih budući mame i tate gravitiraju određenom imenu.

Šta to otkriva o njima?

Dva imena

Osobine ličnosti: Društveni ‘penjači’

Tokom poslednjih nekoliko godina, sve veći broj roditelja se odlučuje za dvostruko ime. Ali iako se može činiti da to rade kako bi bili u trendu, Aron veruje da time te mame i tate pokušavaju da se popnu na društvenoj lestvici.

– Svesni su da drže korak s vremenom i ne sumnjaju da će njihovo dete postići uspeh povezujući se s određenim načinom života. Možda se već nalaze u prestižnim krugovima pa je to prilika da se istaknu i postignu željenu percepciju sebe i porodice – ističe psiholog dodajući da oni koji vole da se druže i pokazuju ​​svoja dostignuća bila ona velika ili mala. Takve roditelje često možete zateći kako uživaju u koktelima s prijateljima i priređuju kućne zabave za svoje mališane.

Jednosložna imena

Osobine ličnosti: Prizemljeni

– Žele da im se dete uklopi i bude deo ‘čopora’. Takvi roditelji dolaze iz normalne sredine – rekao je Aron. Njima ne smeta i čak im se sviđa kada se neko drugi zove isto jer to može implicirati da su poput ostalih, što im je poznato i utešno. Govoreći o njihovom karakteru, stručnjak tvrdi da verovatno imaju veliku grupu prijatelja i dele blizak odnos sa svojom porodicom.

Inovativna ‘nova’ imena

Osobine ličnosti: Bolji od drugih

Pokušavajući da razmišljaju izvan okvira i kloneći se ‘uobičajenih’ imena, mnogi roditelji napraviće neobičniji izbor. Ali, prema rečima psihologa, roditelji polažu velike nade u vas, a ime je samo pažljivo odabrana taktika za postizanje njihovih ciljeva, prenosi The Sun.

– Isplanirali su karijeru deteta, a svojim strateškim ‘umetničkim imenom’ nadaju se da će se njihovo dete izdvojiti iz mase. Oni žele za njih sve ono što su u životu želeli da oni postignu. Oni su vredni i možda su postigli neki oblik uspeha. Roditelji bi mogli da budu malo agresivni, ali na pozitivan način, neuspeh nije opcija. Ali ponekad se ta deca kao tinejdžeri mogu pobuniti ako im roditelji postanu previše napadni – objašnjava Aron.

Slavna imena

Osobine ličnosti: Ljubitelji pop kulture

Odabir pravog imena za dete nikad nije lak zadatak, a neki pronalaze inspiraciju u omiljenom filmskom liku ili umetniku. Ako otkrijete da imate isti nadimak kao poznata zvezda, roditelji su zapravo veliki obožavaoci iste.

– To otkriva da su veliki ljubitelji popularne kulture i da se ponose time. Vole TV i gledaju sve zabavne emisije i prvi će rezervisati ulaznice za koncerte i događanja. Aktivni su u društvenom životu i cene iskustva iznad svega – ističe psiholog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar