U trendu

Sa 15 godina je osuđen na doživotni zatvor: Sada je izašao nakon 68 godina robije (foto)

Džo Lajgon imao je samo 15 godina kad je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog učestvovanja u pljački i napadu u kojem je dvoje ljudi umrlo, a šest povređeno.

U četvrtak je Lajgon, danas star 83 godine, izašao iz državnog zatvora u Pensilvaniji kao slobodan čovek nakon 68 godina. Tokom skor sedam decenija, nikad nije prestao da tvrdi da u ubistvima i napadu nije učestvovao i da nepravedno izdržava kaznu.

Kazna mu je 2017. godine smanjena na 35 godina, kada je Vrhovni sud u Americi doneo odluku da su automatske doživotne kazne za decu okrutne. Mnogim zatvorenicima čiji su slučajevi slični Lajgonovom kazne su takođe umanjene i podneli su zahteve za uslovni otpust. Lajgona to nije zanimalo. „Želeo bih da budem slobodan. Kad si na uslovnoj slobodi, često moraš da posećuješ službenike zadužene da prate tvoje kretanje. Ne smeš da odeš iz grada. Za mene je to delimična sloboda“, objasnio je Džo za Filadelfija Inkvajer. 

„Trošimo ljudske živote i novac s predugim zatvaranjem ljudi. Nadajmo se da ćemo s puštanjem maloletnika osuđenih na doživotni zatvor razmotriti način na koji osuđujemo ljude“, rekao je sudija nakon svoje odluke.

Džo Lajgon se pre izlaska pripremao tako da je gledao vesti na malom televizoru u svojoj ćeliji. „Sviđaju mi se izgledi za preživljavanje napolju“, našalio se gledajući kroz prozor. „Gledam ove visoke zgrade, to mi je sve novo. To pre nije postojalo“, dodao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.